Fulltime werken en solliciteren: zo lukt het

Ben je toe aan een nieuwe job, maar weet je niet goed hoe je nu in godsnaam moet solliciteren als je ook fulltime werkt? En wil je vooral niet dat je huidige werkgever lucht krijgt van je sollicitatieplannen? Met deze tips lukt het wel.

Solliciteren vergt heel wat inspanningen en tijd. In het begin gaat het vooral om het zoeken van vacatures en het opstellen van sollicitatiebrieven, maar naarmate je verder geraakt in de sollicitatieprocedures, moet je je ook kunnen vrijmaken voor gesprekken. Geen nood, het kan!

Solliciteren als prioriteit

Zet andere activiteiten even op een lager pitje, zodat je je volledig kunt focussen op het solliciteren. Idealiter plan je ongeveer een halve dag per week in om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Laat dat sporten even achterwege, want het is maar tijdelijk.

Ga efficiënt met je tijd om

Maak ook echt volop gebruik van de tijd die je voorziet om te solliciteren en doe het niet ’tussen de soep en de patatten’. Stel een goede standaard motivatiebrief op, maar pas die ook steeds aan naargelang het bedrijf en de functie. Schrijf je in op nieuwsbrieven met vacatures en zet je LinkedIn-profiel op punt. Zo verlies je minder tijd aan het nutteloos grasduinen op het internet.

Wees selectief

Solliciteer niet op tien jobs tegelijk, maar wel op vacatures die je echt wil en doe dit best wat gespreid. Anders wordt het al snel te veel en kun je misschien niet meer met voldoende aandachtig solliciteren. Met een goede focus maak je meer kans op je droomjob.

Plan afspraken verstandig

Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek, hoef je niet bang te zijn om te laten weten dat je ook fulltime werkt en te vragen om het gesprek vroeg op de dag of in de late namiddag te laten plaatsvinden. De meesten hebben hier wel begrip voor en zullen zich flexibel opstellen.

Mieke Vercruijsse

Bron: Adecco