Geen antwoord op je sollicitatie? Dit kan je alvast ondernemen

Bloed, zweet en tranen: dat is wat jij in je sollicitaties stopt. Het kan dan ook bijzonder frustrerend zijn wanneer het oorverdovend stil blijft aan de andere kant. Niet getreurd, wij geven je een aantal ijzersterke opties om het stilzwijgen vakkundig te doorbreken.

Geduld is een mooie deugd. Dat is alvast een eerste tip. De meeste bedrijven hebben een continue stroom van sollicitaties lopen. Verwacht dan ook niet dat je ’s anderendaags de recruiter vrolijk fluitend aan de lijn krijgt op de retour van je e-mail. Een goede richtlijn: wacht eerst ruim een week alvorens je zelf actie onderneemt. Dat is een aanvaardbare termijn waarin de rekruteerder de tijd heeft om te reageren op jouw sollicitatie.

Even herinneren

Een eerste actie die je kan ondernemen is om een herinneringsmail te sturen. Nu, een genuanceerde herinneringsmail. Daarin kan je vragen of de selectieverantwoordelijke jouw sollicitatie bijvoorbeeld goed heeft ontvangen. Het feit dat je daar een affirmatief antwoord op krijgt, zal je vast en zeker een geruster gevoel geven. Bedank de rekruteerder voor de feedback en laat de situatie vervolgens een paar dagen bezinken. Aansluitend kan je dan opnieuw een retour maken op de bevestigingsmail waarin je vraagt of de rekruteerder al de tijd heeft gevonden om je sollicitatie te bekijken. Weet echter ook dat er andere factoren meespelen. Misschien is jouw cv wel al doorgelicht en goed bevonden, maar is er nog een andere kandidaat die net iets beter scoort. Zolang die niet officieel toehapt, blijf jij in de wachtlijn. Klinkt een beetje sneu, maar dat is het leven op zoek naar een job.

Durf en doorzettingsvermogen

Blijft het echter te lang stil, dan is het tijd voor meer stringente maatregelen. Een telefoontje. Dat is direct en toont ook aan dat je durf en doorzettingsvermogen hebt. Het helpt je ook gelijk uit je droom wanneer de recruiter bijvoorbeeld zou aangeven dat ze al iemand anders hebben gevonden voor de job. Dan kan je twee kanten uit: ofwel bedank je vriendelijk en zoek je verder, ofwel probeer je een voet tussen de deur te houden door je sollicitatie aan de telefoon om te vormen naar een spontane sollicitatie voor bijvoorbeeld een andere job binnen het bedrijf. Wie niet waagt, niet wint. Af en toe moet je ook gewoon durven en kijken waar je uitkomt. Wat je ook doet, laat jezelf zeker niet ontmoedigen. Succes alvast!

Pascal Dewulf