Heb je recht op sollicitatieverlof bij het einde van een contract voor bepaalde duur?

Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode in principe recht op sollicitatieverlof. Maar geldt dat ook als je was tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur die aan haar einddatum komt? Met wat moet je dan rekening houden?

Stel: je sloot met je werkgever een arbeidsovereenkomst af voor één jaar. Tegen de einddatum daarvan wil je op zoek gaan naar een andere job. Kan je daar dan sollicitatieverlof voor opnemen?

Meestal niet

Als je arbeidscontract dat werd aangegaan voor een bepaalde duur binnenkort afloopt, heb je in principe geen recht op sollicitatieverlof. Het contract eindigt nu eenmaal automatisch tegen de einddatum daarvan zonder dat jij of je werkgever een opzeg dienen te geven.

Tussentijds beëindigen

Een uitzondering op de regel geldt als je arbeidsovereenkomst tijdens de duurtijd daarvan door een opzegging wordt beëindigd. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur kan nu eenmaal onder bepaalde voorwaarden ook worden opgezegd tijdens de looptijd daarvan. Meer informatie daarover vind je hier. Tijdens deze opzeggingstermijn mag je als werknemer wel degelijk sollicitatieverlof opnemen. Je hebt dan op het vlak van het sollicitatieverlof dezelfde rechten en plichten als bij de opzegtermijn van een contract van onbepaalde duur.

Voorwaarden

Concreet mag je de laatste 26 weken van de opzeggingstermijn in principe één volle dag of twee halve dagen per week sollicitatieverlof nemen. Krijg je outplacementbegeleiding tijdens de opzegtermijn dan geldt een andere regel. Neem je een bepaalde week je sollicitatieverlof niet volledig op dan kan je het saldo niet overdragen naar de volgende week.

Het sollicitatieverlof heeft tot doel je de mogelijkheid te geven om ander werk te zoeken. Je moet het verlof ook voor dat doel gebruiken. Je werkgever mag je echter niet vragen om te bewijzen dat je het verlof gebruikte om te solliciteren. Als hij meent dat je misbruik maakte van het verlof moet hij dat bewijzen.

Jan Roodhooft, advocaat