Jij wil weg, maar je baas wil dat je blijft. Hoe pak je dat aan?

De coronacrisis heeft heel wat mensen de tijd gegeven om na te denken over hun professionele toekomst. Ben je tot de conclusie gekomen dat je andere professionele horizonten wil opzoeken, maar wil je baas eigenlijk dat je blijft? Dan pak je dat best zo aan.

Gemakkelijkheidsoplossing

Je wil opstappen, maar je baas komt aan je mouw trekken. Misschien voel je je wel geflatteerd. Daar is niets mis mee. Stel je echter de vraag: wat wil ikzelf echt en wat is eigenlijk de wens van mijn baas? Misschien beseft je baas wel dat een vervanger voor jou vinden niet van een leien dakje zal lopen. En probeert hij jou daarom aan de hengel te houden. Als je toehapt, komt daar uiteraard ook een leuk financieel extraatje bij voor jou. Let in die optiek echter op dat je je niet laat blij maken met een dode mus. Salaris is niet alles.

Mallemolen

De hamvraag die je je eigenlijk moet stellen is: what’s in it for me? Klinkt een beetje egoïstisch, maar dat is het niet. Je maakt een serieuze denkoefening want het gaat tenslotte over jouw carrière. Ga je toch overstag en blijf je? Kom je dan niet opnieuw in dezelfde mallemolen terecht waar je nu net uit weg wilde? Zoals gezegd, meer loon op je rekening maakt je niet noodzakelijker een gelukkiger mens. Zeker niet wanneer je bijvoorbeeld iedere dag opnieuw ellenlange files zal moeten trotseren en die onregelmatige uren je gek maken omdat je ze niet kan combineren met je gezin. Het is maar hoe je de dingen bekijkt.

Afvinken

Wat we je eigenlijk voorzichtig duidelijk willen maken, is dat een salaris eigenlijk geen reden is om te blijven. Wik en weeg goed waar je vandaan wil en waar je naartoe gaat. Heb je al een jobaanbieding gekregen, informeer je dan duidelijk over het salarispakket, de werkomstandigheden, of je flexibele uren hebt en dies meer. Best is dat je eerst een inventaris maakt van hoe je ideale job eruitziet. Hoe doe je dat? Je maakt twee kolommen aan – je huidige job en je toekomstige job – en vinkt in iedere kolom af aan welke criteria (die jij vooropstelt) elke job al dan niet voldoet. Zo kom je snel tot een duidelijk uitgangspunt.

Gentleman

Weet dat, als je toch bij je oude job blijft, niets meer ooit hetzelfde zal zijn. Er zit een barst(je) in de perfecte vaas. Je hebt immers aan mekaar laten blijken dat als het nodig is jullie ook afscheid kunnen nemen van mekaar. Ga je tevreden kunnen blijven gewoon omdat je baas je heeft gepaaid met extra salaris? Het zijn vragen die je je moet stellen. Wat je ook doet: doe het in goede vrede. Scheiden jullie wegen, doe dat dan als een gentleman en blijf loyaal tot de laatste dag. Je wil geen bruggen verbranden. Het is altijd veel mooier wanneer de deur openblijft voor jou bij je oude job. Je weet maar nooit hoe de dingen lopen.

Pascal Dewulf