Loon, sfeer of grote naam: hier hou jij rekening mee bij de keuze van jouw droomjob

Wat zoek jij in de ideale job? Een goed gevuld loonzakje? Een toffe, collegiale sfeer of een gevestigde waarde? HR-bedrijf Randstad zocht het uit in haar jaarlijkse rondvraag en kwam tot inzichtelijke resultaten.

Uit de jaarlijkse rondvraag van hr-bedrijf Randstad blijkt dat de coronacrisis geen structurele wijzigingen met zich heeft meegebracht wanneer het aankomt op jobcriteria. Tot die conclusie kwam Randstad na een studie met meer dan 12.500 respondenten tussen 18 en 65 jaar. Telewerken staat alvast niet (prominent) op het verlanglijstje.

Werkzekerheid essentieel

Meer dan twee op de drie van de respondenten geeft een goed loon aan als basis bij de keuze van een (nieuwe) werkgever. Op de tweede plaats zit werksfeer. Bijna twee op de drie respondenten vindt een toffe werksfeer een conditio sine qua non om voor een job te kiezen. Ook werkzekerheid is een erg belangrijk gegeven. Eveneens twee op de drie respondenten vindt die werkzekerheid essentieel om zich goed te voelen in zijn of haar job. Balans werk-privé (60%) staat eveneens in de top van het verlanglijstje alsook locatie van het bedrijf (48%) Dicht bij huis werken is dus zeker een aantrekkelijke factor om voor een job te kiezen. Moet het nog gezegd dat je bij regiotalent.be heel wat jobs bij jou in de buurt vindt?

Populairste sectoren onveranderd

Uit de jaarlijkse rondvraag van Randstad blijkt ook dat de populairste sectoren voor tewerkstelling doorgaans dezelfde blijven. Op één staat farmaceutica (44,9%) gevolgd door luchtvaart (44,4%). Op de derde plaats is er de mediawereld (42,6%) op de voet gevolgd door ICT & consultancy (38,9%). Onderdaan het populariteitslijstje staan industriële schoonmaak (30,4%), distributie (27,6%) en transport (van personen) (27%).

Vrouwen zijn selectiever

Uit de rondvraag van Randstad blijkt voorts ook dat vrouwen qua jobkeuze selectiever zijn dan mannen. Het gaat dan om zaken als werksfeer, loon en voordelen en balans werk-privé. Een deel van de verklaring ligt volgens Randstad bij de gemiddeld hogere scholing van vrouwen. Vanaf dit jaar bevraagt Randstad ook de socialprofitsector. Daar zijn naast werksfeer en balans werk-privé ook reputatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen erg belangrijk bij de jobkeuze.

Pascal Dewulf