Waarom jij sneller naar een job zoekt door de coronacrisis

Ga je met alle onheilsboodschappen over de coronacrisis en de arbeidsmarkt als starter ook spontaan in een hogere versnelling? Dit is waarom.

Ben je op weg naar je eerste job en zet je het daarbij op een drafje? Niet onlogisch, althans wanneer we de enquête van Accent en NOWJOBS in samenwerking met arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) mogen geloven. Uit die enquête blijkt immers dat jongeren zich door de coronacrisis zorgen maken over hun professionele toekomst. Meer dan twee op de drie bevraagde jongeren uit het onderzoek vermoedt dat het moeilijker zal zijn een job te vinden dan voor de coronacrisis.

Rooskleurig of niet

Toch is er een verschil. Jongeren die verder studeren, blijken optimistischer. Bijna 45% ziet de toekomst immers rooskleuriger. Dat lijkt aannemelijk aangezien hun intrede op de arbeidsmarkt nog niet voor morgen is. Zij kunnen dus nog wel even de kat uit de boom kijken. Voor diegenen die wel snel aan de bak moeten, ziet het er anders uit. Van de bevraagde studenten is er een belangrijk deel dat zich zodanig zorgen maakt dat het zelfs een job wil doen die niet onmiddellijk aansluit bij de studierichting. Zowat een op de twee respondenten van het onderzoek gaf aan een job buiten zijn specialiteit te willen aanvaarden.

Luxepositie

Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dan ook dat ruim een op de twee respondenten door de coronacrisis sneller op zoek gaat naar een job. Maar er is meer. Daar waar starters voordien in een luxepositie verkeerden en zich weinig zorgen maakten over wat ze dan wel hadden gestudeerd, zien ze nu meer dan ooit dat relevante ervaring (door opleiding, stage, studentenjob…) erg belangrijk is. Bijna 80% is die mening toegedaan.

Opportuniteit

Nog uit het onderzoek blijkt dat mannelijke starters globaal gezien optimistischer zijn dan vrouwen. Zij zien een aantal criteria een stuk positiever zoals aanwervingskansen, lonen en promotiekansen. Voorts toont het onderzoek aan dat starters uit hogescholen en STEM-richtingen optimistischer zijn over hun professionele toekomst dan studenten aan de universiteit. Ook dat lijkt niet echt onlogisch aangezien bachelors doorgaans een stuk meer geënt zijn op de praktijk dan masters. Positief is alvast dat ondanks de twijfels die jongeren hebben over hun start op de arbeidsmarkt, het alvast een positief teken is dat ze weerbaarder lijken door de coronacrisis en daardoor sneller op zoek gaan naar werk. De cijfers van het onderzoek lijken dat te bevestigen. Zowat 25% van de ondervraagden ziet de coronacrisis immers als een opportuniteit om zijn professionele toekomst vorm te geven.

Pascal Dewulf