Wanneer je werk 60% van de tijd leuk is, dan heb je een droomjob te pakken

Aan het hopen op een droomjob waarin je 100% happy bent met wat je doet? Zoek niet verder. Volgens psycholoog Thijs Launspach heb je die al wanneer je job maar voor 60% leuk is. Dat is alvast zijn boodschap voor de jongere generatie.

De kunst van een perfecte job begint bij realistische verwachtingen. Dat beweert althans psycholoog Thijs Launspach: “Heel wat, vooral jongere, mensen denken dat werk altijd leuk moet zijn. Dat idee moet dringend op de schop. Als je werk voor 60 of 70 procent van de tijd leuk is, is dat écht genoeg.” Dat liet millennioloog Launspach zich onlangs nog ontvallen in de podcast ‘Goed Werk’ op het Nederlandse NPO Radio. “Werk moet leuk zijn. Dat is een van die dingen die je vooral bij millennials sterk ziet. Dat is anders dan bij generatie X. Die denkt dat het best fijn is wanneer werk leuk is. Af en toe is het volgens hen echter ook gewoon doorbijten”, aldus nog Launspach.

Meer is niet altijd beter

Je kan Launspach dan ook gerust een specialist ter zake noemen. Hij schreef er zelfs een boek over, ‘Werken met millennials’. Launspach neemt daarin duidelijk stelling: “Het is belangrijk dat we ons realiseren dat meer niet altijd beter betekent. Het moet een droombaan zijn en het moet ook nog steevast leuk zijn. Dat zijn zo van die dingen waarvan je langzamerhand in je carrière beseft dat dit niet echt realistisch is”. In het voorwoord van zijn boek heeft Launspach het over millennials als avocado-etende betweters die bedrijven overspoelen met verbeterideeën nog voor ze er maar goed en wel over de drempel zijn gestapt. Dit ondanks het feit dat ze eigenlijk weinig context hebben en ook echt niet uit ervaring kunnen spreken. Maar schijn bedriegt. Dat maakt het boek al snel duidelijk.

Vol potentieel

Launspach wil in het boek zijn pijlen dan ook zeker niet richten op jongeren. Integendeel. Hij wijst erop dat jij, ja jij, als jongere vol met potentieel zit. En dat het probleem al te vaak aan de kant van leidinggevenden zit die met tal van clichés worstelen. Launspach breekt in zijn boek ‘Werken met millennials’ dan ook een lans voor die millennials (en bij uitbreiding alle jongeren en starters) zeggende dat ze wel degelijk nieuwe oplossingen kunnen bedenken voor oude problemen. Ze moeten enkel op de juiste manier worden getriggerd.

Realiteitszin en zingeving

Het is volgens Launspach dan ook enkel zaak om als jongere realistische verwachtingen te hebben naar een job toe. Alleen met een gezonde dosis realiteitszin en zingeving in wat je doet, kom je er. Met het boek ‘Werken met millennials’ geeft hij inzichten aan jongeren over wat ze van een job mogen verwachten en geeft hij leidinggevenden tegelijkertijd een inkijk in de wereld van jongeren. Om ze zo beter te begrijpen en tot een vruchtbare synergie te komen. Zo, dat misverstand is ook weer uit de wereld geholpen.

Pascal Dewulf/foto Thijs Launspach/UnieboekSpectrum