Werknemers klampen zich vast aan hun job

De coronaperiode zorgt ervoor dat we een stuk minder dan anders interesse tonen in een andere job. Bovendien vreest een op de vijf zelfs zijn of haar job te verliezen. Een en ander blijkt uit de jaarlijkse Talent Pulse barometer van hr-dienstengroep Acerta.

De coronacrisis houdt de arbeidsmarkt duidelijk in zijn greep. Zo kent de jobmobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt een echt dieptepunt: 40% van de werknemers geeft in volle coronacrisis aan niet open te staan om een nieuwe jobkans te grijpen, moest die zich aandienen. Vorig jaar stond dat cijfer op 26%, vijf jaar geleden ging het zelfs maar om 10%. Het is duidelijk dat werknemers zich in deze onzekere tijden vastklampen aan de job die ze hebben.

Job-immobiliteit

Nele Ronsmans, Senior Consultant Acerta Talent Center: “De intentie of bereidheid van werknemers om van werkgever te veranderen is in april 2020 nog verder gekelderd. We kunnen zelfs zeggen dat we op onze arbeidsmarkt geëvolueerd zijn van een jobmobiliteit, die vijf jaar geleden nog erg sterk aanwezig was, naar een job-immobiliteit. De coronacrisis heeft die tendens nog een extra duwtje in de rug gegeven. Dit wil evenwel niet zeggen dat medewerkers niet bereid zijn om nieuwe rollen of taken uit te oefenen binnen dezelfde organisatie.”

Passieve houding

Waar in 2019 nog 62% van de werknemers de jobopportuniteiten in de gaten hield, ook al was hij/zij niet actief op zoek, is dat percentage ‘passief-geïnteresseerden’ in 2020 gezakt naar 50%. Slechts 10% zegt actief op zoek te zijn naar een andere job. Dit zou mede te verklaren zijn door de structurele krapte op de arbeidsmarkt: “We merken ook in de praktijk dat het al lang niet meer voldoende is om wervende vacatures te plaatsen en respons af te wachten. Het komt erop aan om talent aan te spreken, dat kan door hen letterlijk individueel te benaderen, maar daarnaast ook te werken aan een werkgeversmerk dat ‘aanspreekt’. Employer Branding zeg maar… En ook dat blijft vandaag meer dan relevant: de manier waarop organisaties omgaan met deze crisis toont vaak wat hen echt drijft en bepaalt zo in sterke mate hun identiteit”, verduidelijkt Nele.

Vrees voor eigen job

Er heerst bovendien ook onrust, want een op de vijf werknemers vreest er zelfs voor om zijn/haar baan te verliezen door de coronacrisis. Zij denken dat het coronavirus voor zo’n economische impact op bedrijven zal zorgen dat er onvermijdelijk banen zullen sneuvelen.

Toekomstperspectief

“Zorg goed voor elkaar, horen we nu vaak. Wel, dat geldt ook voor werkgevers en werknemers. Ook op afstand”, gaat Nele verder. Het contact tussen werknemers en leidinggevenden verloopt dezer dagen voornamelijk digitaal. Die communicatie is nodig, maar blijkt grotendeels gericht op het heden, om richtlijnen door te geven en maatregelen mee te delen. “Houd een visie op de toekomst en maak die liefst realistisch-ambitieus, communiceer transparant en handel er ook naar. Uit ons onderzoek zien we een duidelijk verband tussen hoe de medewerker zijn organisatie scoort op de manier waarop ze met de crisis omgaat en zijn vertrekintentie”, geeft ze nog mee.

Mieke Vercruijsse