Zo bekijkt een recruiter jouw LinkedIn-profiel (en hoe jij dat in jouw voordeel kan gebruiken)

Doe jij er ook alles aan om je LinkedIn-profiel er zo verleidelijk mogelijk te laten uitzien? Dat is helemaal prima. Ook een recruiter weet dat te appreciëren. Toch zal hij ook op andere, heel specifieke dingen letten wanneer hij door jouw LinkedIn-profiel snuistert.

Je profielfoto is cruciaal

We zijn allemaal mensen, ook een recruiter. Dat is meteen ook de reden waarom ook hij bij jou LinkedIn-profiel eerst jouw profielfoto bekijkt. Uit het Jobvite Recruiter Nation Report komt naar voren dat bij ongeveer de helft van alle recruiters hun eerste indruk wordt bepaald door jouw profielfoto. Los daarvan is het ook zo dat je profielfoto regelmatig opduikt, in zoekopdrachten. Je kan er dus maar beter netjes, origineel en positief op staan. Vermijd dus vakantiekiekjes of een foto van een avondje uit. Jouw profielfoto? Wanneer we diverse onderzoeken mogen geloven, is dat de helft van het werk.

Je achtergrond naar de voorgrond

Ook je achtergrondfoto is van groot belang. Het is een ideale manier om je personal branding te versterken. Bedenk wat je wil uitstralen. Ga je voor financieel succes? Dan kan een plaatje van de beurskoersen soelaas bieden. Kies je voor dromen en ambities? Dan is de skyline van een wereldstad een ideale keuzen. Werk je in de chemie? Dan is een foto van pakweg een chemische site of een chemische formule wel iets. Gebruik zeker ook tekst in je afbeelding om het geheel kracht bij te zetten.

Size does matter

Het is niet echt netjes om het te zeggen, maar de grootte doet er wel degelijk toe. Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over de grootte van jouw netwerk. Een ideaal aantal connecties? Laten we zeggen iets meer dan 300. Zeker geen duizenden, dat is ronduit absurd tenzij je een echte superster bent. Wie kan immers al die contacten actief onderhouden? Heb je er maar 25? Tja, dan zou de recruiter wel eens kunnen concluderen dat je ofwel niet weet hoe te netwerken, dat je thuis in je slaapkamer opgesloten zit, dat niemand je kent of dat je mogelijk te verlegen bent om actief te netwerken. Het is ook altijd wat.

Wat anderen vinden, is belangrijk

Jouw onderschrijvingen en referenties. Nog zo eentje. Je kan ontelbare keren zeggen dat je ongelooflijk goed in je vak bent, een recruiter hoort dat graag van iemand anders. Jaag dus op onderschrijvingen en referenties. Ja, dat heb je goed begrepen. Je mag gerust andere professionals aanspreken waarmee je succesvol hebt samengewerkt, aanspreken. Vraag ze of ze jou kunnen voorzien van zo een onderschrijving en referentie. Je profiel wordt zo enkel maar aantrekkelijker.

Pascal Dewulf

Bron: Franwatching.com