Zo lang is een jobaanbod geldig

Een bedrijf doet je een jobaanbod, maar je twijfelt om er al dan niet op in te gaan. Hoeveel tijd heb je dan om een beslissing te nemen? En kan je bijvoorbeeld na één maand alsnog beslissen om op het aanbod in te gaan?

Na een sollicitatie laat een werkgever je weten dat je in het bedrijf aan de slag kan. Hij stuurt je zelfs een ontwerp toe van een uitgewerkte arbeidsovereenkomst. Kan je dat dan enkele weken laten ‘bezinken’ en nadien laten weten of je op het aanbod ingaat?

Is het aanbod voldoende concreet?

In eerste instantie is het belangrijk om het aanbod zelf te bekijken. Als dat voldoende gedetailleerd is (er wordt duidelijk gezegd welke job je zal moeten doen en wat je zal verdienen) dan kan je zeggen dat het volstaat om het aanbod te aanvaarden om een geldige arbeidsovereenkomst te hebben waardoor zowel jij als de werkgever gebonden zijn.

Beperkt in de tijd

Weet wel dat de werkgever zijn aanbod perfect kan beperken in de tijd. Als dat het geval is, is het belangrijk dat je het jobaanbod aanvaardt binnen de aangegeven termijn. Doe je dat niet, dan vervalt het aanbod. De werkgever kan dan, als je buiten deze termijn zou beslissen om toch op het aanbod in te gaan, zeggen dat dit niet meer geldt. Hij kan al eveneens perfect met een andere kandidaat in zee gaan. Je kan daar dan niets tegen doen.

En als er geen tijdslimiet op staat?

Als de werkgever geen tijdslimiet aan het jobaanbod koppelde, dan geldt dat in principe voor een onbepaalde duur. Je zou dan ook na bijvoorbeeld een maand nog altijd kunnen zeggen dat je de job wel aanvaardt en dat je een arbeidsovereenkomst hebt met de werkgever. Weet wel dat de werkgever nadat je het jobaanbod kreeg je nog altijd kan laten weten dat dit maar enkele dagen of weken meer geldig is. Je moet dan binnen die termijn alsnog beslissen om er al dan niet op in te gaan.

Meen je een geldige arbeidsovereenkomst te hebben en weigert de werkgever toch om met jou in zee te gaan, dan kan je een verbrekingsvergoeding vragen.

Jan Roodhooft, advocaat