Zonder diploma op zoek naar je droomjob: dit zijn de dingen die je moet doen

Jaarlijks verlaat zowat een op de tien leerlingen de schoolbanken zonder diploma. Daarnaast ben jij misschien wel iemand die al een aantal jaren aan de slag is, maar eveneens niet over een diploma beschikt. Geen diploma, betekent dit dan dat je (verder) geen schijn van kans maakt op de arbeidsmarkt? Helemaal niet. Met deze tips sleep ook jij je droomjob in de wacht.

Solliciteren is een vak op zich

Om je droomjob uit de brand te slepen, moet je uiteraard solliciteren. Een eerste opgave is dan ook om je te bekwamen in, jawel, solliciteren. Hoe doe je dat? Een goed startpunt is alvast onze site Regiotalent.be Je vindt er echt alles wat je nodig hebt om succesvol te solliciteren. Dat gaat van hoe je je cv er kan laten uitspringen over welke vragen je zoal kan verwachten tot bijvoorbeeld wat je best aandoet op zo’n dag. Eens je aan het solliciteren bent, wees niet te karig met je pogingen en probeer veel en vaak. Opgelet, een minimumvereiste is wel dat de job jouw interesse kan wegdragen en dat je ook echt aan de slag wil waar je solliciteert. Gaat het dan toch niet zo snel vooruit als gedacht? Dan kan je nog altijd terecht bij de VDAB waar je heel wat sollicitatietrainingen kan volgen.

Praktijkervaring is belangrijk

Staar je ook niet blind op dat diploma, of het ontbreken ervan. Praktische ervaring is anno 2019 minstens evenveel waard. Wanneer je al een aantal jaren aan de slag bent, kan je die ervaring als een stevige troef inzetten. Ben je een starter, vers van school, dan sta je ook niet met lege handen. Doorgaans kan je je toch al beroepen op een aantal praktische dingen zoals een vakantiejob die je hebt gedaan, de stages die je hebt gelopen en dies meer. Ook hier kan je weer bij de VDAB terecht voor bijvoorbeeld werkplekleren. Dan ga je onder begeleiding van de VDAB aan de slag bij een baas om de kneepjes van het vak te leren. Je krijgt daar dan ook een vergoeding voor. Wanneer aan het eind van het traject je baas tevreden is, kan je in dienst.

Zachte vaardigheden

Dat is nog niet alles. Je kan ook heel andere dingen gebruiken om je droomjob in de wacht te slepen. Je gedrevenheid bijvoorbeeld, maar ook je spontaniteit, jouw analytische vaardigheden, je wil om nieuwe dingen te leren of ook je talent om in team te werken. Die zachte vaardigheden zijn vandaag superbelangrijk en in de toekomst zullen ze nog meer op de voorgrond treden. Zet dus je hoogsteigen kwaliteiten in de kijker in je sollicitatiebrief (en bijhorend) cv en laat die ook zien tijdens je sollicitatiegesprekken. Gegarandeerd dat dit snel zijn vruchten zal afwerpen.

Pascal Dewulf