Zo maak je een goede indruk op een virtuele jobbeurs

Op 20, 22 en 24 oktober vindt de Regiotalent JobVillage plaats, dé online jobbeurs voor een boeiende job dichter bij huis. Wil jij een goede eerste indruk maken? Bereid je dan alvast voor. Deze tips helpen je al aardig op weg.

Registratie

Registreer je op www.jobvillage.be en maak een eigen profiel aan. Zorg dat je profiel zo volledig mogelijk is, zodat recruiters jou ook vinden.

Prospectie

Kijk op voorhand welke bedrijven een virtuele stand hebben op de jobbeurs, lees de bedrijfsprofielen en de vacatures grondig en maak een selectie van met wie je in contact wilt treden. Maak gebruik van de chatagenda.

Volg een workshop

Wil je nog wat tips and tricks vooraleer je je eerste contact met een bedrijf hebt? Schrijf je dan in voor een of meerdere van de boeiende workshops.

Inhoudelijke voorbereiding

Bereid je inhoudelijk voor, net zoals je doet voor een ander sollicitatiegesprek. Zorg dat je ook wat zinvolle vragen hebt voor het bedrijf en ga vooraf na of je vragen al niet beantwoord worden in het bedrijfsprofiel. Denk ook goed na over welke troeven van jezelf je in de kijker wilt zetten.

Technische voorbereiding

Probeer wifi-connectie te vermijden en werk met een internetkabel voor een videocall. Zo ben je zekerder van een goede connectie, want niets zo erg dan de connectie te verliezen terwijl je met een sollicitatie bezig bent. Ook voor een chat met je gsm zorg je dat je je bevindt op een plaats waar je permanent goede ontvangst hebt.

De optimale plaats

Kies voor een rustige plaats en zorg dat je alleen bent. Zelfs huisdieren ban je best even uit de ruimte. Zet ook de televisie of de radio uit. Zorg voor een sobere, nette achtergrond en let op de lichtinval. Vermijd tegenlicht, maar zorg dat je gezicht verlicht wordt, zodat je gaat stralen. Ook voor een chatsessie kun je beter niet gestoord worden. Ga zeker geen berichten van vrienden beantwoorden tijdens de chatsessie!

Stiptheid

Nu je je niet hoeft te verplaatsen, is er zeker geen enkele reden om te laat te komen. Meld je dus op tijd aan (de chatagenda is hier handig voor!) en zorg dat je klaar zit voor je eraan moet beginnen.

Kledij

Kleed je wat deftig en ga dus niet in pyjama of yogaoutfit achter je computer zitten. Let op dat je ook niet overdrijft. Wanneer je kiest voor de chat, dan kleed je je best ook goed, want je weet nooit dat een recruiter wil overschakelen op videocall.

Let op je taal

Zowel in een videocall als in de chat is het belangrijk om te letten op je taal. In de chat is dit nog extra belangrijk. Tikfouten, chattaal en emoticons laten een slechte indruk na.

Sluit correct af

Laat de interviewer de connectie verbreken. Zo vermijd je dat je te snel het gesprek afbreekt.

Na het gesprek

Volg je gesprekken en chats goed op na het event. Neem na enkele dagen zelf nog eens contact op met het bedrijf waar je een goed gevoel bij had en refereer aan jullie contact tijdens de JobVillage. Zeg gerust dat jij er een goed gevoel bij had en vraag een vervolggesprek aan.

Mieke Vercruijsse