Zo zal jouw kantoorbaan er binnen een tiental jaren uitzien

Dat we binnen tien jaar zonder enig fileprobleem door de lucht richting kantoor zoeven, is misschien wat kort door de bocht. Toch gaan er een aantal dingen wezenlijk veranderen op jouw werkplek.

Jouw kantoor is overal

De kans dat jouw kantoor over tien jaar nog steeds je kantoor zal zijn waar je dagelijks naartoe pendelt, wordt met de dag kleiner. Je werkplek zal zowat overal kunnen zijn. Bij je thuis in het bureau, in een hotel ergens in het buitenland of in een satellietkantoor. Ook co-working zal steeds meer ingang vinden. Mogelijk ga je naar een flexibel kantoor bij jou in de buurt en zit je daar met mensen van andere bedrijven broederlijk naast mekaar te werken of te co-worken. Feit is dat steeds meer bedrijven van die dure, vaste kantoorruimtes af willen en daarom hun medewerkers aanporren om zelf het heft in handen te nemen.

Resultaatgericht

Dat brengt ons naadloos bij een tweede belangrijke verandering. De klassieke managementstijl waarbij je baas tussen negen en vijf over je schouders meekijkt, is aan het uitsterven. Resultaatgericht samenwerken komt daarvoor in de plaats. Het basisidee: het maakt niet langer uit waar of wanneer je aan de slag bent, zolang je maar de vooropgestelde objectieven haalt tegen de afgesproken datum die jij en je baas hebben overeengekomen. Leuk toch?

Professionele duizendpoot

De kans dat je binnen tien jaar nog steeds dezelfde job doet, acht uur per dag, is klein. De arbeidsmarkt ondergaat momenteel immers een hoge mate van flexibilisering. Mogelijk zal je binnen tien jaar dan ook met meerdere jobs aan het jongleren zijn waarbij je doorgaans op projectbasis aan de slag bent. Er zal ook meer ruimte komen voor niet routinematige klussen omdat veel routinejobs worden geautomatiseerd. Je werkdag zal er dus een stuk gevarieerder en tegelijkertijd ook een stuk spannender gaan uitzien. Wanneer jezelf echter geen structuur brengt in dat geheel, loop je ook het risico om een werkdag zonder begin of einde te hebben. Aan jou dus om de professionele koe bij de horens te vatten.

Pascal Dewulf