Wat riskeer je als je de kledijvoorschriften op je werk niet naleeft?

Je werkgever legt je een aantal voorschriften op voor wat betreft de kledij die je op het werk moet dragen. Kan je werkgever je ontslaan om een dringende reden als je je daar niet aan houdt? Een vonnis van de arbeidsrechtbank in Hoei gaat hier op in.

Wat was er gebeurd?

Een mannelijke werknemer was in dienst van een autorijschool waar hij werkte als rijinstructeur. Tijdens de zomermaanden ging hij werken met een wel heel korte short aan. Zijn werkgever kreeg een aantal klachten van vooral vrouwelijke leerlingen en hun ouders die zich stoorden aan de kledij. De rijschool ontsloeg de werknemer om een dringende reden. Ze wees er daarbij op dat er in het bedrijf voorschriften bestonden waarin het personeelsleden verboden werd om in een korte broek te komen werken.

Wat besliste de rechter?

De rijinstructeur vocht het ontslag om een dringende reden aan en bracht de zaak voor de arbeidsrechtbank waar hij een ontslagvergoeding vroeg. De rechter gaf hem gelijk. Volgens de rechter beging de werknemer weliswaar een fout door de kledijinstructies niet na te leven, maar was die fout niet ernstig genoeg om een ontslag om een dringende reden te verantwoorden.

De rechtbank wees er ook op dat de werkgever de werknemer nooit schriftelijk had aangemaand om de kledijvoorschriften binnen het bedrijf na te leven. Bovendien stond er in de voorschriften van de werkgever over de kledij op het werk geen sanctie bij de overtreding ervan. Er werd volgens de rechter ook niet bewezen dat het ging om een ‘zeer’ korte short.

Wat te onthouden?

Je werkgever kan je niet zomaar ontslaan om een dringende reden omwille van je kledijkeuze als er geen kledijvoorschriften bestaan op je werk.

Bestaan zulke voorschriften wel en leef je ze niet na, dan is een eenmalige inbreuk meestal nog geen reden voor een ontslag om dringende reden. Maande je werkgever je al eens aan om de voorschriften na te leven en doe je dat nog niet, dan liggen de zaken moeilijker. In dat geval riskeer je wel te worden ontslagen om een dringende reden. Dit geldt des te meer als er in de kledijvoorschriften een sanctie staat voor het geval je ze niet naleeft.

Jan Roodhooft

Bron: Arbeidsrechtbank Hoei, 17 juni 2011, www.juridat.be