Heb je nog recht op klein verlet in deze coronatijden?

Als werknemer heb je bij bepaalde gebeurtenissen (huwelijk, communie, overlijden van bepaalde verwanten) recht op dagen klein verlet. Maar geldt dat ook in deze coronaperiode? En wat zijn de spelregels als je tijdelijk werkloos bent?

Klein verlet kan nog steeds

Als werknemer kan je in deze tijden nog steeds klein verlet opnemen. Dat is alvast het uitgangspunt. Je kan dus bij bepaalde gebeurtenissen in je privéleven afwezig blijven op het werk terwijl je voor de dagen afwezigheid wel betaald wordt.

Het moet plaatsvinden

Om aanspraak te kunnen maken op klein verlet moet de gebeurtenis waarom je dit vraagt wel plaatsvinden. Werd het vormsel of de communie van je kind bijvoorbeeld uitgesteld dan kan je geen klein verlet opnemen op de dag waarop de communie aanvankelijk gepland was. Je kan in dat geval het klein verlet wel opnemen op de uitgestelde datum (als de communie dan wel plaatsvindt).

En bij tijdelijke werkloosheid?

Iets anders is het als je volledig tijdelijk werkloos bent. In dat geval kan je niet bij je werkgever aankloppen om dagen klein verlet uitbetaald te krijgen. Ben je gedeeltelijk tijdelijk werkloos dan kan je geen klein verlet vragen als de dag in kwestie samenvalt met een dag tijdelijke werkloosheid. Zo kan je bijvoorbeeld geen klein verlet vragen voor de dag waarop een grootouder wordt begraven als je op die dag tijdelijk werkloos bent.

Heb je recht op meerdere dagen klein verlet die je voor een stuk kan kiezen, dan kan je die bij een gedeeltelijke tijdelijke werkloosheid inplannen op dagen dat je normaal moet werken en daar wel klein verlet voor vragen. Stel bijvoorbeeld dat je moeder overlijdt, dan heb je recht op drie dagen klein verlet tussen de dag van het overlijden en de dag van de begrafenis. Je mag er dan voor kiezen die dagen op te nemen op dagen dat je normaal in die periode moet werken.

Weet wel dat er op het niveau van de sector of de onderneming een voor jou gunstigere regeling zou kunnen zijn overeengekomen.

Jan Roodhooft, advocaat