Mag je een dag van het werk wegblijven als je verhuist?

Je hebt een verhuis gepland op een dag dat je normaal moet werken. Moet je hiervoor een dag vakantie nemen op het werk? Of kan je zonder meer thuis blijven en zelfs verder betaald worden door je werkgever?

Het is lang niet altijd mogelijk om sowieso in een weekend te verhuizen. Je moet nu eenmaal een verhuiswagen vinden of mensen die je bij de verhuis willen helpen. Bovendien kan het gebeuren dat je niet zomaar kan kiezen wanneer je je bestaande woning moet verlaten en de sleutels krijgt van je nieuwe huis.

Geen klein verlet

Je krijgt geen dag ‘klein verlet’ voor een verhuis. Dat betekent dus dat je niet zomaar met behoud van je loon kan wegblijven op het werk op de dag dat je verhuist. De regels inzake klein verlet zijn integendeel wel bijvoorbeeld van toepassing als je in het huwelijk treedt, als je kinderen hun communie doen en dies meer.

Op die regel kan wel een uitzondering bestaan als er in het bedrijf of de sector waarin je werkt een andere regeling van toepassing is. Daarin zou zelfs kunnen staan dat verhuizen wel een reden voor klein verlet uitmaakt.

Dwingende reden?

Om te verhuizen kan je ook geen verlof om een zogenaamde dwingende reden nemen. Dat verlof kan je nemen als er sprake is van een onvoorziene gebeurtenis die losstaat van je werk en die om je dringende tussenkomst vraagt.

Voorbeelden van zo’n dwingende redenen zijn de plotse ziekte van een van je kinderen, brand- of stormschade aan je woning enz. Hou er rekening mee dat je niet meer dan 10 arbeidsdagen per kalenderjaar afwezig mag zijn wegens verlof om dwingende redenen. Je wordt ook niet betaald bij een verlof om dwingende reden tenzij een andere regeling werd uitgewerkt in je individuele of een collectieve arbeidsovereenkomst.

Vakantie nemen

Vraag als je wil verhuizen aan je werkgever om één of meerdere dagen vakantie te mogen opnemen. Heb je geen vakantiedagen meer staan, vraag dan of je werkgever ermee akkoord gaat dat je verlof zonder wedde neemt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)