Mijn broer trouwt, heb ik recht op verlof?

24/12/2019

Het trouwseizoen is volop bezig. Kan je verlof krijgen als je broer of zus trouwt? Hoeveel dagen verlof krijg je als bruid? En wat als je je trouwpartij spreidt over twee dagen? Streekpersoneel bindt z'n strikje om, trekt een baljurk aan en zoekt het voor je uit.

Gasten

Wat?

Omstandigheidsverlof of klein verlet, zo heet het verlof dat je recht geeft op een dag betaald verlof om een trouwpartij bij te wonen. Opgelet, ga je niet enthousiast opgeven bij al je neven en nichten om als getuige op te treden, want er zijn beperkingen aan verbonden.

Wie?

Alle werknemers en stagiaires hebben recht op een dag verlof om aanwezig te zijn op een huwelijk van een familielid. Dit is beperkt tot: je eigen kinderen, het kind van je echtgeno(o)t(e) of partner (bij nieuw samengestelde gezinnen, bijvoorbeeld), je broer of zus, vader of moeder, schoonbroer of schoonzus, schoonmoeder of stiefvader en je kleinkind.

Wanneer?

Je kan een dag verlof genieten als je op die dag ook effectief werkt, bijvoorbeeld als het trouwfeest op een vrijdag gepland staat. Indien het feest op een zaterdag plaatsvindt en jij dan normaal zou werken, als verko(o)p(st)er bijvoorbeeld, dan kan je voor die dag een dag verlet vragen. Werk je op die dag niet, dan kan je ook geen dag verlof aanvragen.

Bruid en bruidegom

Hoeveel?

Als bruid en bruidegom heb je recht op minimum twee dagen verlet voor je grote dag. Afhankelijk van het paritair comité kan dit meer zijn, dat vraag je best na bij de personeelsdienst. Je kan deze dagen opnemen op je trouwdag indien deze op een werkdag vallen, of de week voor of na het feest. Kies je voor een wettelijk huwelijk op één dag en een godsdienstige of vrijzinnige plechtigheid op een andere dag, dan kies je zelf hoe je je twee dagen verlet spreidt.

Derde keer, goede keer?

Ook als je voor een tweede, derde of zelfs vierde keer trouwt, heb je telkens recht op minimum twee dagen omstandigheidsverlof.

Bewijs?

Je dient je werkgever meteen in te lichten dat je omstandigheidsverlof nodig hebt. Of je een bewijs dient in te leveren, hangt af van werkgever tot werkgever.

Maak er een stralende dag van!

Eveline Janssens

Bron: www.werk.be, www.infotalia.be

Vind een job in de buurt van

Deel met anderen