10 minder bekende knelpuntberoepen

Het ene knelpuntberoep is het andere niet. Er zijn er een aantal die al sinds jaar en dag een vaste waarde zijn in het lijstje. Er zijn echter ook een aantal minder bekende knelpuntberoepen waarin je professioneel misschien je gading kan vinden.

1. Barman

Je kan vandaag geen stad meer inwandelen of er staat er wel ergens een hippe vogel achter een designbar cocktails te shaken. Dat is nu net het probleem. Ondanks dat ze overal lijken te zijn, zijn er barmannen te weinig. Voel je je geroepen? Maak dan een keuze uit een van de vele opleidingen die ons landje telt.

2. Opticien

Blijkbaar zien steeds minder mensen door de bomen het bos want het beroep van opticien komt erg onder druk te staan. Er zijn uiteraard familiebedrijven waarbij de fakkel van vader op zoon/dochter overgaat, maar globaal gezien is het toch huilen met de bril op wanneer het aankomt op nieuwe opticiens.

3. Kapper

Dit is er eentje die wij zelfs niet hadden verwacht. Kappers? Op iedere hoek van de straat is er wel eentje. Maar, er moeten ook steeds meer haren geknipt en snits gemodelleerd. In opleiding voor het beroep van kapper? Dan zit je op rozen. Of misschien heeft deze boodschap je wel overhaald.

4. Rij-instructeur

Durf je het aan om naast nieuwbakken chafffeurs in de wagen plaats te nemen en ze de kneepjes van goed rijgedrag bij te brengen? Dan kan je op twee oren slapen want rij-instructeur is, jawel, een knelputberoep.

5. Maître d’hôtel

Zoals vele jobs in de horeca is ook de functie van maître d’hôtel er eentje die best wel wat nieuwe mensen kan gebruiken. Niet altijd de meest dankbare job maar werkzekerheid is er wel en de verloning is doorgaans navenant. Je moet uiteraard wel de geschikte opleiding hebben.

6. Drukker

Het lijkt een beroep uit een verleden, maar drukkers zijn er nog altijd meer dan nodig. Al die kranten en magazines en reclamefolders drukken zich immers niet zelf. Een beroep met heel strakke deadlines maar de komende jaren zit je zeker goed.

7. Winkeldirecteur

Lijkt het je leuk om de grote baas te zijn van de nieuwe hypermarkt bij jou om de hoek? Feel free want merken overal te lande zitten verlegen om geëngageerde winkeldirecteurs die de perfecte mix hebben van commercieel doorzicht, knowhow van logistiek en een stevige dosis people management om hun teams in goede banen te leiden.

8. Schipper

Het zijn andere tijden en het beroep van schipper lijkt iets uit een ver verleden. Toch vergissen we ons want nu de overheid meer en meer wil inzetten op containervervoer via de binnenvaart, zijn er weer heel wat nieuwe schippers nodig om dat allemaal in goede banen te leiden. Iets voor jou?

9. Meubelmaker

We zitten met z’n allen voor het computerscherm. De kenniseconomie eist haar tol want wie dacht je dat de stoel had gemaakt waarop je nu zit. Jawel, dat is een meubelmaker. Die zorgt voor meubelontwerp en -uitvoering. Hij zwengelt daardoor mee de maakindustrie aan in België die vandaag trouwens op een bijzonder laag pitje draait. Wil jij daar verandering in brengen?

10. Ruitenwasser

Het lijkt wel of niemand nog grootmoeders’ huisijver kent om af en toe de ramen eens stevig te zemen. Grapje, ruitenwassers zijn vooral nodig om al die glazen kantoorcomplexen regelmatig een beurt te geven. Er zijn er altijd meer nodig. Sta jij klaar met emmer en spons?

Pascal Dewulf