6 belangrijke zaken die je mogelijk nog niet wist over knelpuntberoepen

Er lijkt geen einde te komen aan het lijstje met knelpuntberoepen. Klinkt onheilspellend, maar voor jouw carrière is dat alleen maar goed nieuws. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe professionele uitdaging of tussen jobs in zit: knelpuntberoepen bieden een waaier aan mooie kansen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

De coronapandemie heeft stevig op de arbeidsmarkt ingehakt. Ondertussen trekt de economie weer aan, maar de verschuivingen die zich hebben voorgedaan, scheppen opportuniteiten. Zo is er een leegloop in de horeca, maar ook een gigantische piek in bouw, zorg en techniek. Met andere woorden: jobjagers, faites vos jeux.

Je behoudt (vaak) je uitkering

De VDAB biedt tal van opleidingen, waarbij je je uitkering als werkzoekende behoudt. Het betreft dan vaak opleidingen om specifieke knelpuntberoepen te helpen invullen. Tegelijk bieden heel wat werkgevers een intensieve opleiding aan op de werkvloer richting knelpuntberoepen. Je kan op dat moment dus zonder directe kennis aan de slag om de kneepjes van het vak on the job te leren. Vraag voorafgaand advies bij de VDAB.

Je kans om een (knelpunt)job binnen te halen, is groter

Wanneer het op knelpuntberoepen aankomt, zijn de meeste werkgevers heel wat minder kieskeurig. Goed voor jou, zo raak jij immers veel sneller aan een job.

In techniek zit je gebeiteld

De helft van de top tien van knelpuntberoepen betreft een technische functie: van technicus industriële installaties over conducteur/werfleider bouw tot onderhoudsmecanicien.

De wereld draait door

Heel wat mensen hebben tijdens de coronapandemie de vlucht vooruit gekozen richting jobs met meer werkzekerheid. Knelpuntberoepen die meer werkzekerheid bieden zoals postbode en buschauffeur zijn daardoor plots minder knellend geworden. Het aantal kandidaten voor deze beroepen is substantieel toegenomen. Wanneer de economie weer volledig op kruissnelheid is, kan dat mogelijk weer wijzigen.

Kwantitatief ≠ kwalitatief

Het is niet omdat een beroep in de lijst van knelpuntberoepen zit dat je ook meteen je kans kan wagen. Bij een kwantitatief tekort zijn er effectief te weinig kandidaten voor bepaalde jobs. Bij een kwalitatief tekort zijn er voldoende kandidaten maar hebben ze onvoldoende vaardigheden. Aan jou om te kijken waar je het meest profijt kan uithalen.

Top 10 knelpuntberoepen 2021:

1. Verpleegkundige

2. Technicus industriële installaties

3. Conducteur bouw / Werfleider

4. Schoonmaker bij mensen thuis

5. Onderhoudsmecanicien

6. Calculator bouw

7. Technicus studiebureau bouw

8. Bestuurder trekker-oplegger

9. Analist ontwikkelaar ICT

10. Boekhouder-accountant

Pascal Dewulf