7 knelpuntberoepen waar je geen diploma voor nodig hebt

Geen diploma en toch aan de slag in een knelpuntberoep? Jazeker. Dat kan. Dit zijn alvast 7 boeiende knelpuntberoepen waarbinnen jij je professionele toekomst kan uitbouwen.

IT-expert

Te mooi om waar te zijn? Niet echt. In de ICT-sector is het al jaar en dag een normale praktijk om mensen van de meest diverse professionele pluimage binnen te halen om ze vervolgens via een stoomcursus om te scholen. Vervolgens kunnen ze aan de slag voor het bedrijf in kwestie of voor een klant van dat bedrijf.

Verkoper

Ben je een vlotte jongen of meisje? Straal je vertrouwen uit en kan je mensen makkelijk overtuigen? Jouw ultieme troefkaarten: goesting om dingen aan te pakken, maar ook om vooropgestelde verkoopsobjectieven te behalen. Dan is een job in sales mogelijk wat je zoekt. Je kan bovendien aan de slag in een veelheid aan sectoren.

Medewerker contactcenter

Weet je jezelf perfect uit te drukken, kan je mensen informeren en overhalen, heb je een groot empathisch en boezemt je stem vertrouwen in? Dan is de job van contactcenter medewerker zeker wat voor jou. Je job: mensen helpen, dingen telefonisch verkopen of klanten bijstaan voor technische problemen.

Horecaverantwoordelijke

Het je een dienstbare- en positieve attitude, kan je je hoofd er bijhouden wanneer het druk wordt, ben je collegiaal en ben je graag fysiek aan de slag? Dan is de wereld van restaurants, cafés en bars misschien wel wat voor jou. Samen een ‘service draaien’ schept alvast een onvergetelijke band.

Werfmedewerker

Ben je geïntrigeerd door alles wat met bouw te maken heeft? Dan moet je weten dat de bouwsector al jaren kampt met een tekort aan medewerkers. De Confederatie Bouw zet daarbij in op werkplekleren waarbij je met een flinke dosis motivatie het vak leert terwijl je al aan de slag bent. Ook het IBO-statuut – de individuele beroepsopleiding op de werkvloer – laat je toe om snel een knelpuntjob in de bouw in te vullen, zelfs wanneer je de nodige praktijkervaring mist.

Ondernemer

Je hebt specifieke vaardigheden en je wil ze zelf aan de man brengen? Je hebt ondernemingszin en voor een baas werken vind je maar niks? Dan start je je toch gewoon je eigen bedrijf. Dan ben je je eigen baas, je gaat je eigen richting uit en bepaalt je eigen professionele toekomst. Helemaal goed dus.

Pakjesbezorger

Ben je graag op de baan, telkens op weg naar nieuwe bestemmingen? Dan is de job van pakjesbezorger zeker wat voor jou. Dat kan je doen als medewerker voor een bedrijf maar ook op zelfstandige basis. Aan jou de keuze.

Pascal Dewulf