Dit zijn de knelpuntberoepen in logistiek voor 2021

Elk jaar is er weer dat fameuze lijstje met knelpuntberoepen. Sommige beroepen verdwijnen eruit, andere komen er dan weer bij. Dit zijn alvast de logistieke beroepen met een hoog knelpuntgehalte voor 2021.

Voor we aan het lijstje beginnen: even kaderen wat een knelpuntberoep eigenlijk is. Eerst en vooral zijn er knelpuntberoepen met een kwantitatief tekort. Dat betekent dat er te weinig mensen afstuderen voor dat specifieke beroep. Vervolgens zijn er knelpuntberoepen waar een kwalitatief tekort heerst. In concreto wil dat zeggen dat kandidaten niet over de juiste competenties beschikken om een functie in te vullen. Tot slot zijn er specifieke werkomstandigheden die een job vereist en waarbij kandidaten zich niet flexibel (genoeg) opstellen. Daar kan het bijvoorbeeld gaan om weekendwerk, zwaar werk en dies meer.

Bottleneck

Op het vlak van leidinggevend logistiek personeel, meer bepaald logistiek verantwoordelijke, is er dit jaar een kwalitatief tekort. Ook is er voor 2021 een kwantitatief-en kwalitatief tekort aan administratief, logistieke medewerkers (expeditiebediende, expediteur). De werkomstandigheden zorgen bij deze job eveneens voor een bottleneck.

Ook voor verhuizers (die vallen onder logistieke goederenbehandelaars) is er een kwalitatieve schaarste en zijn er niet gek veel mensen te vinden door de specifieke arbeidsomstandigheden.

Niet onlogisch

Voor de jobs van dispatcher goederenvervoer en douanedeclarant is er dit jaar een kwantitatief en kwalitatief tekort alsook een te geringe instroom door de specifieke arbeidsomstandigheden. Tot slot is er een nijpend tekort aan uitvoerende logistieke medewerkers, in het bijzonder verdelers van post en drukwerk, de postbode/pakjesbezorger dus. Daar heeft, niet zo onlogisch, de invloed van de coronapandemie zijn effect gehad. Ook is er echter een kwalitatief tekort en voelen in 2021 weinig mensen zich geroepen om te starten in de job door de specifieke arbeidsomstandigheden.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB