Dit zijn de meest nijpende knelpuntberoepen van het moment (en dus een perfecte kans voor jou)

Jaarlijks maakt de VDAB de lijst bekend met actuele knelpuntberoepen. Soms verdwijnen er beroepen uit die lijst, sommige staan er steeds opnieuw in en andere komen er dan weer bij. Voor jou is die lijst alvast een opportuniteit om snel(ler) aan een job te raken.

Technicus industriële installaties

Technische beroepen blijven een heikel punt in het lijstje met knelpuntberoepen. Met stipnotering op één staat ’technicus industriële installaties’. De jobtitel geeft het al een beetje aan. Onderhoud, herstelling, bewaking en installatie van industriële installaties zijn je hoofdbezigheid. Goed nieuws: bij de VDAB bieden ze de opleiding aan. Je kan je best informeren bij je lokale VDAB-kantoor.

Werfleider/conducteur

Nog zo’n klassieker op het lijstje met knelpuntberoepen. De bouwsector kampt als sinds jaar en dag met een belangrijk personeelstekort, met deze job op kop. Werfleider zijn, is dan ook niet van de poes. Je krijgt heel wat op je professionele bord en bent een soort van duizendpoot. Doorgaans coördineer je (grote) bouwprojecten en dat zowel voor het logistieke- als het financiële plaatje. Bovendien zijn strikte deadlines vaste prak en moet je behoorlijk stressbestendig zijn. Iedereen komt immers voortdurend aan je professionele mouw trekken wat het gelijk tot het tweede grootste knelpuntberoep maakt.

Analist ontwikkelaar ICT

Ondanks inspanningen van de overheid, bedrijfsleiders maar ook onderwijsinstellingen, blijft het vak van ICT-specialist een knelpuntberoep. Niet echt onlogisch. De maatschappij digitaliseert aan hoge snelheid en er zijn steeds meer mensen nodig om dat in goede banen te leiden. ‘Analist ontwikkelaar ICT’ staat hierbij op kop. Je moet al van erg goede huize zijn om de job aan te kunnen. Analytisch inzicht maar ook sterke skills op het vlak van ontwikkeling zijn je deel. Bovendien moet je dagelijkse, zakelijke vereisten van ondernemingen kunnen omzetten in steengoede software en apps.

Bestuurder trekker-oplegger

Nog zo’n hardnekkig knelpuntberoep. Hier is het vooral de vergrijzing die roet in het eten gooit. Steeds meer bestuurders gaan met pensioen terwijl er proportioneel te weinig nieuwe mensen instromen. Door de steeds groter wordende druk op het vlak van tijd en middelen lijkt het beroep bovendien weinig aantrekkelijk. Doe je internationaal transport, dan ben je bovendien vaak voor langere tijd van huis. Je moet ervoor in de wieg zijn gelegd. Ben je dat? Dan kan je heel aardig je boterham verdienen.

Onderhoudsmecanicien

Onderhoudsmecanicien is zowel een kwantitatief als een kwalitatief knelpuntberoep. Dat betekent dat er te weinig mensen beschikbaar zijn, maar ook dat de mensen die zich beschikbaar stellen voor de job niet over voldoende kwalificaties beschikken op het vlak van techniek en elektromechanica.

Verpleegkundige

De zorgsector is nog zo’n zorgenkind wanneer het op knelpuntberoepen aankomt. Opnieuw hetzelfde probleem: veel uitstroom en te weinig instroom van nieuwe krachten. Doe daar onregelmatige uurroosters, stevige werkdruk en psychosociale belasting bovenop en je snapt het plaatje. Er worden dan ook tal van initiatieven genomen om de job aantrekkelijk(er) te maken.

Calculator

Nog zo’n knelpuntberoep dat niet voor iedereen is weggelegd. Misschien dus wel ideaal voor jou? Je moet over een haarscherp analytisch inzicht beschikken om bouwplannen om te zetten in sluitende begrotingen op het vlak van materiaal- en bouwplaatskosten. Daarnaast moet je een realistisch beeld scheppen van de globale kost, maar ook bijvoorbeeld een accurate winstprognose kunnen maken. Heel wat dus. Indien je je geroepen voelt, staat je alvast een boeiende job te wachten.

Pascal Dewulf