“Elke dag iets anders”

Ga je in een knelpuntberoep aan de slag, dan heb je een grote kans op werkzekerheid. Vakmensen met technische vaardigheden zijn overal gegeerd. Zo is voor onderhoudselektriciens, die waken over de kwaliteit van elektrische installaties en het onderhoud ervan doen, de arbeidsmarkt de afgelopen jaren alleen maar krapper geworden.

Onderhoudselektricien is echter niet enkel een kwantitatief – de arbeidsreserve is klein – maar ook een kwalitatief knelpuntberoep – de mensen die nog beschikbaar zijn, hebben niet altijd de juiste vaardigheden. “De voorbije jaren nam de technologische evolutie een hoge vlucht waardoor we ons steeds moeten blijven bijscholen”, zegt onderhoudselektricien Sis, die al ettelijke jaren ervaring heeft in het beroep. “Het onderhoud is veeleisender geworden. Elke job is weer anders en telkens is het een nieuwe uitdaging. Maar dat maakt de voldoening als we een oplossing vinden dan ook veel groter.”

Afwisseling

De opdrachten zijn zeer uiteenlopend. Soms moet je gewoon enkele lampen vervangen, maar evengoed is er een machine met een complex probleem die je terug aan de praat moet krijgen. Ook het werkregime kan nogal eens verschillen. Sommige mensen werken in een dagdienst, maar evenveel andere onderhoudselektriciens werken volgens een ploegenstelsel.

“Je moet vooral goed zelfstandig kunnen werken en vlot met mensen kunnen omgaan”, vertelt Sis er nog bij. “Want je komt op de meest uiteenlopende momenten in verschillende teams terecht die allemaal uitkijken naar de oplossing die je voor hun probleem kunt bieden.”

Plezant

Een onderhoudselektricien kan terecht in verschillende sectoren en werkt ook in opdracht van zijn werkgever bij diverse bedrijven. “Elke dag is anders, er zijn steeds nieuwe uitdagingen, dat maakt de job plezant”, besluit Sis.