Focus op knelpuntberoepen: Sophie werkt als organisatieverantwoordelijke

Structurele oplossingen bieden, dat is wat Sophie De Vriese wil in haar job. “Te vaak zie ik dat er bij problemen brandjes geblust worden zonder dat die problemen ook met een langetermijnvisie aangepakt worden”, vertelt ze. Bij maatwerkbedrijf ’t Veer in het West-Vlaamse Menen heeft ze als organisatieverantwoordelijke gevonden wat ze wil.

Sophie De Vriese werkt als organisatieverantwoordelijke, een functie die de drie knelpuntberoepen management assistent, verantwoordelijke kwaliteit en ICT’er voor implementatie combineert. Ze droomde ervan om architect te worden, maar na het kunsthumaniora besliste ze om geschiedenis te studeren. “Ik heb nooit iets gedaan met deze studies en wist bij het afstuderen ook niet welke richting ik zou inslaan”, vertelt ze. Ze ging aan de slag bij een interimkantoor, waar haar interesse in hr aangewakkerd werd. “Ik heb me via bijscholingen verdiept in de hr-materie en een diploma preventieadviseur behaald. Vervolgens heb ik acht jaar bij een vakbond gewerkt als werkloosheidsbediende/secretaris en daarna enkele jaren als hr-manager en preventieadviseur in een bedrijf”, legt ze uit. Maar ze vond geen voldoening in haar job. “Ik was gefrustreerd omdat ik overal brandjes ging blussen, maar nooit de kans kreeg om structurele oplossingen uit te werken”, gaat ze verder.

Intrinsieke motivatie

Drie jaar geleden zag Sophie via de website van Verdonck Professional Partners de vacature voor hr-verantwoordelijke bij maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen. “Ik las de vacature en had onmiddellijk het gevoel dat deze job mij op het lijf geschreven was. Een job waar ik projectmatig kan werken en echt veranderingen kan teweegbrengen. De inhoud sprak me dus duidelijk aan, maar ik vind het minstens even belangrijk om een klik te hebben met de werkgever. Tijdens de sollicitatie werd ook mijn intrinsieke motivatie geprikkeld, dus heb ik de stap gewaagd”, gaat ze verder. Intussen is de taak van Sophie verruimd tot organisatiekwaliteitsverantwoordelijke. “Werken in ’t Veer motiveert me enorm. Ik krijg verantwoordelijkheid, mag zelfstandig werken en vooral, ik kan trekker zijn en wijzigingen implementeren op lange termijn”, vertelt ze.

Sophie werkt nu ruim 2,5 jaar in ’t Veer en blikt trots terug op enkele verwezenlijkingen: “De implementatie van Sharepoint om onze interne communicatie te optimaliseren vind ik een grote stap vooruit. En bijzonder fier ben ik op het behalen van de ISO 9001:2015 voor het productieproces van metaal en voor het hr-proces van ’t Veer als organisatie. Met deze kwaliteitsnorm kunnen we efficiënter werken aan klantentevredenheid en structureel dingen verbeteren.”

Constante uitdaging

Waarom ze haar job zo leuk vindt? “Ik word voortdurend uitgedaagd, werk met wisselende teams en krijg de kans om op verschillende niveaus in de organisatie aan de slag te gaan. Projectmatig werken vind ik ook boeiend, net omdat ik steeds weer uitgedaagd word. Bij die projectwerking is het wel zo dat ik het belangrijk vind om mijn schouders onder iets te zetten dat blijvend is. Dat is voor velen net de valkuil bij projectwerking: eenmaal het project stopt, zwakken de verwezenlijkingen langzaam af. In ’t Veer krijg ik ook de ruimte en de tijd om me in te werken in nieuwe thema’s. Dat gaat bijvoorbeeld over duurzaamheid, maar net zo goed over nieuwe wetgeving”, verklaart ze. Op de vraag waar ze zichzelf ziet staan binnen 10 jaar, heeft ze geen duidelijk antwoord. “Als ik hier uitdagingen blijf hebben, dan zal dat hier zijn”, besluit ze.

Mieke Vercruijsse