Heb je recht op fooien als je gaat werken in de horeca?

In de horeca worden er door klanten wel eens fooien betaald. Maar wat zijn je rechten als werknemer op dat vlak? Kan je aanspraak maken op de fooien die je krijgt of moet je die delen met je werkgever of collega’s?

Als je als kelner aan de slag wil gaan in de horeca (bv. in een café of restaurant), geven klanten je wel eens een fooi. Soms kan die zelfs aanzienlijk zijn. Als je die fooien mag houden kan dat een welkome aanvulling zijn op je loon. Maar zijn de fooien wel voor diegene die ze ontvangt?

Afspraken maken

Je werkgever kan wel degelijk afspraken met je maken over wat het lot is van fooien die je krijgt. Zo kan er bijvoorbeeld overeengekomen worden dat je de fooien die je ontvangt zelf mag houden. Je werkgever zou ook met je kunnen afspreken dat iedereen de fooien in een ‘pot’ dient te doen waarna ze gedeeld worden tussen iedereen die in de zaak werkt (bijvoorbeeld ook met de kok, het personeel achter de bar, enzovoort). Meer nog, je werkgever zou zelfs met je kunnen afspreken dat de fooien die jij krijgt uiteindelijk… aan hem toekomen. Zelfs een dergelijke afspraak is dus geldig.

Er is niets voorzien

Heb je geen afspraken gemaakt met je werkgever over het lot van fooien, dan heb je goede argumenten om te zeggen dat die uiteindelijk voor jou alleen zijn en dat je ze niet moet delen met je collega’s laat staan dat je ze aan je werkgever zou moeten afgeven.

Belastingen

Betalen de klanten in de zaak de fooi cash (ze leggen bijvoorbeeld enkele muntstukken bij de rekening) en komt de fooi toe aan jou als werknemer, dan zal je die fooien moeten aangeven op je belastingsbrief als een belastbaar inkomen. Werknemers in de horeca die dat niet doen (zo zijn er heel wat) gaan dus … in de fout.

Betalen de klanten de fooi elektronisch (ze betalen bijvoorbeeld met Visa en geven op het briefje dat ze tekenen aan dat ze een extra fooi geven) dan zal je werkgever de fooi aan jou moeten storten als die aan jou toekomt. Weet dan dat je werkgever daarop wellicht sociale bijdragen en belastingen zal moeten inhouden zodat je netto heel wat minder zal overhouden

Jan Roodhooft, advocaat