Is een job in de logistiek iets voor jou?

04/12/2019

Sta je er wel eens bij stil welk proces er in gang gezet wordt als jij iets online bestelt? De logistieke sector zit in volle bloei en dit biedt heel wat kansen voor wie een job in de logistiek wil. Er zijn tal van redenen om een carrière in deze boeiende sector te overwegen.

Logistiek is veel meer dan een product van punt A naar punt B te brengen. Het is een traject dat start bij de aankoop van grondstoffen en pas eindigt wanneer het eindproduct bij de klant is afgeleverd. Wie in de logistiek werkt, heeft een belangrijke verantwoordelijkheid want als er ergens iets mis loopt, valt het proces stil.

1. Divers aanbod

De logistieke sector kent heel wat jobs. Denk maar aan functies in de administratie, de planning, het vervoer,... Welk onderwijsdiploma je ook hebt, iedereen vindt binnen de sector zeker een job die aansluit op zijn competenties en verwachtingen. Diploma mag dus zeker geen struikelblok zijn. Bovendien zijn de werkplekken waar je terechtkomt al even divers. Denk maar aan de haven, de luchthaven, een magazijn, een vervoersbedrijf,...

2. Afwisseling troef

Wie houdt van afwisseling in zijn job, is in de logistiek aan het juiste adres. Hier is geen dag dezelfde. Als expediteur verstuur je de ene dag misschien een container vol barbiepoppen en de andere dag vespa's. Het mag dan wel dezelfde job zijn, deze producten vergen een totaal andere aanpak. Bovendien is de logistiek een heel proces en kunnen er altijd wel onverwachte zaken opduiken. Het is dan de kunst om snel en oplossingsgericht te reageren. Je takenpakket is dus erg gevarieerd, waardoor je je er geen moment verveelt.

3. Boeiende contacten

Vind je het leuk om met heel wat verschillende mensen in contact te komen? Dan is de logistieke sector écht iets voor jou. Het is een sector waar je je sociale en communicatieve vaardigheden ongetwijfeld zal kunnen inzetten.

4.Internationale omgeving

Bij veel functies in de logistiek werk je in een internationale omgeving. Je staat dagelijks in contact met mensen van over de hele wereld. Zo leer je bij over andere culturen en bouw je ervaring op in de internationale handel, wat je blik verruimt. Wie houdt van talen, kan zich hier zeker in ontplooien.

5. Innovatie

Ben je geboeid door nieuwe technologieën, dan krijg je in de logistieke sector zeker de kans om je hierin verder te ontwikkelen. De logistiek is vaak pionier in het inzetten van nieuwe technologieën om de processen te optimaliseren.

6. Groeikansen

Je kans op promotie ligt hoog bij een logistieke job. In deze sector is het eerder gebruikelijk om werknemers van een lager niveau via opleidingen intern te promoveren, in plaats van nieuwe mensen aan te werven. Iedereen krijgt dus volop kansen om zich te ontwikkelen. Met de juiste kwaliteiten en inzet kan je hier snel opklimmen naar een hogere functie.

Mieke Vercruijsse

Deel met anderen