Jobs met grote kans op werk

VDAB publiceert elk jaar een lijst van de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Dat zijn alle jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld geraken.

In de lijst wordt per beroep aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

? Er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.

? De kandidaten beschikken niet over de bekwaamheden die de werkgevers vragen.

? De job heeft specifieke arbeidsomstandigheden zoals weekendwerk, een laag loon, belastend werk…, waardoor er minder kandidaten geïnteresseerd zijn.

De studie van 2019 bevestigt het tekort aan technische profielen. Van technicus studiebureau bouw over werfleider tot onderhoudsmecanicien: het blijft voor werkgevers problematisch om voldoende geschikte arbeidskrachten met een technische achtergrond te vinden.

Chef-koks

Daarnaast kampt de social profit sector met een probleem: verpleegkundige bijvoorbeeld staat in de top tien van de knelpuntberoepen.

Verder blijven ook de andere ‘klassiekers’ op de knelpuntenlijst: ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders, vertegenwoordigers, …

Nieuwe knelpuntberoepen

Naast deze ‘vaste waarden’ zijn er in 2019 een aantal nieuwe knelpuntberoepen die hun oorzaak eerder lijken te vinden in de grote kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en kandidaten. Bijvoorbeeld postbodes, verkoper voedingsmiddelen en verzekeringsadviseurs.

Wil je snel werk vinden? Dan richt je best je pijlen op jobs die goed in de markt liggen. Er zijn heel wat knelpuntberoepen waar altijd vraag naar is.

Info: www.vdab.be