Kennis cruciaal voor industriële beroepen

07/12/2020

De coronacrisis laat zich voelen op de arbeidsmarkt. Het risico dat mensen hun baan verliezen als gevolg van de economische neergang is reëel. Tegelijk zien we een tendens dat bedrijven inzetten op andere werkvormen. Digitalisering en robotisering worden versneld doorgevoerd. Die zullen een nood creëren aan anders technisch geschoold personeel. Zeker in de industriële productieprocessen worden flexibiliteit en groeiende kennis een absolute noodzaak om de veranderde eisen van de arbeidsmarkt te volgen.

"Vroeger moesten technici vooral de kennis hebben van mechanische, elektrische en elektronische technieken. Door de toegenomen complexiteit van het machinepark en de hogere productiesnelheid, moet die technicus vandaag, op basis van alle mogelijke informatie, de problemen oplossen. Hij kan dus niet meer zonder laptop of tablet. En in vele gevallen zal hij de problemen ook nog vanop afstand moeten oplossen. Het internet krijgt op die manier een nieuwe dimensie", kijkt Giovanni Pauwels naar de kennis en vaardigheden die de nieuwe industriële processen van techniekers vragen.

Nodig

Onder impuls van die digitalisering en robotisering verandert de industriële sector zo goed als dagelijks. Dat zorgt ervoor dat mensen die in deze sector werken of willen werken zich permanent moeten bijscholen. Zeker als het gaat om ingewikkelde innovatieve technologieën zoals big data, internet of things, virtual reality, digital twins, cobots,... Online leren om je vaardigheden bij te spijkeren kan, mede door de coronacrisis, een oplossing bieden om je vaardigheden snel en adequaat aan te passen aan de eisen die de sector stelt. Je kunt op je eigen tempo leren en de aangeboden oefeningen doorlopen en je kan heel gericht je eigen opleidingspakket samenstellen. Je leert wat je nodig hebt en slaat onderdelen die je niet interesseren gewoon over.

Veelzijdig

"Door werkzoekenden aan te moedigen om op alle mogelijke manieren hun competenties te ontwikkelen, willen we vanuit VDAB kort op de bal spelen om ook bij deze industriële ontwikkeling de aansluiting met de arbeidsmarkt mogelijk te maken", voegt strategisch accountmanager Giovanni Pauwels eraan toe. Op vdab.be/industrie moet een werkzoekende of werknemer in 'één oogopslag' een overzicht krijgen van de vele jobs en uiteenlopende opleidingen binnen de industriesector. De tijd van werk in de fabriek aan een lopende band is voorbij. De veelzijdigheid van de sector wordt op de website mooi weergegeven: naast een overzicht van de beschikbare vacatures krijg je ook snel toegang tot opleidingen, workshops en online modules die je op korte tijd de noodzakelijke stap naar de nieuwe industrie laten maken.

Meerwaarde

Digitalisering en automatisering bieden enorme mogelijkheden in de productieprocessen van de industrie. Werknemers zullen heel veel creativiteit aan de dag moeten leggen om daar het maximum uit te halen. Die creativiteit van de mens en de levenslange evolutie van je kennis, zullen een meerwaarde vormen voor de jobs en de knelpunten van de toekomst.

Deel met anderen