Omscholen naar een knelpuntberoep: premies en voordelen

Knelpuntberoepen, ze blijven een heikel punt op de arbeidsmarkt. Dat weet ook de overheid en daarom voorzien ze een rist maatregelen die de overgang naar knelpuntberoepen in de brede zin van het woord meer aantrekkingskracht moeten geven.

Extra opleidingsverlof

Een eerste maatregel is 125 extra uren opleidingsverlof, met behoud van loon, voor diegenen die vanuit hun huidige job willen overstappen naar een knelpuntberoep. In tegenstelling tot voorheen kan je niet meer zomaar om het even welke opleiding volgen om in aanmerking te komen. Het moet wel degelijk gaan om een arbeidsmarktgerichte opleiding die je met een erkende loopbaanbegeleider opstelde met daaraan gekoppeld een persoonlijk ontwikkelingsplan. De lijst met arbeidsmarktgerichte opleidingen vind je op www.werk.be

Tijdskrediet met motief

Ben je van plan om jezelf grondig te herscholen, dan kom je met die 125 uur hoogstwaarschijnlijk niet toe. In dat geval kan je gaan voor tijdskrediet met als motief opleiding. Voor tijdskrediet moet je vandaag immers steeds een geldig motief hebben. Dan kan je er 36 maanden tussenuit. Volg je een opleiding met als uitweg een knelpuntberoep, dan worden dat zelfs 48 maanden (vanaf 1 januari 2019). Voortaan heb je ook recht op dit soort tijdskrediet tot je zestigste. Gedurende je tijdskrediet kan je genieten van een uitkering van de RVA. Die bedraagt een stuk minder dan je loon en wordt berekend op basis van je anciënniteit. Dat wordt gecompenseerd door een Vlaamse aanmoedigingspremie. Vat je een studie aan die moet leiden naar de invulling van een knelpuntberoep, dan komt daar nog 250 euro van de Vlaamse overheid bovenop.

Maribel

Ook kan je in bepaalde gevallen aanspraak maken op sectorale fondsen die worden uitgereikt indien je een opleiding volgt die duidelijke tekorten op de arbeidsmarkt binnen een bepaalde niche kan opvullen. Zo kan je dan bijvoorbeeld financiële ondersteuning via de budgettaire reserves van het ‘sociale Maribel’-systeem bekomen.

Pascal Dewulf