Opleiding tot zorgkundige krijgt modern jasje

De arbeidsmarkt heeft een nijpend tekort aan zorgkundigen en verzorgenden. Steeds meer mensen doen een beroep op thuishulp en de vraag naar warme en respectvolle zorg in een steeds evoluerende sector is groot.

VDAB speelt in op de vraag en moderniseert de opleiding tot zorgkundige. De opleiding hoopt meer studenten aan te trekken en deze nog beter op te leiden.

Momenteel staan er zo’n 800 vacatures open voor zorgkundigen. Afgelopen jaar ontving de VDAB meer dan 4.500 vacatures. Eind vorige maand stonden er hiervan nog 176 open. 85% van de afgestudeerden aan een erkend opleidingscentrum is binnen de drie maanden aan de slag. Zeggen dat zorgkundige en verzorgende een knelpuntberoep is, is een understatement.

De oorzaak

De vergrijzing werkt de grote vraag in de hand. “We leven langer en wonen langer thuis, onder meer door de mogelijkheden die digitalisering en technologische vooruitgang ons bieden”, aldus gedelegeerd bestuurder Fons Leroy van de VDAB. Niet alleen ouderen doen een beroep op zorgenden of zorgkundigen, maar ook mensen met een beperking of psychische problemen en gezinnen die voor kraamzorg kiezen, vergroten de vraag.

De opleiding 2.0

De vernieuwde opleiding wordt modulair ingericht. Zo kunnen cursisten deeltrajecten tot huishoudelijk en logistiek medewerker in de zorg afleggen en een deeltraject tot verzorgende/zorgkundige volgen. Wie door omstandigheden uitvalt, kan de competenties van een van de trajecten verwerven. Ook eerder verworven competenties geven het recht op vrijstellingen.

Kick-off

Op 22 oktober 2018 organiseerde de VDAB al een eerste kick-off dag met workshops rond verschillende thema’s. Deelnemers noemden het een inspirerende en hartverwarmende dag.

Op 22 november 2018 volgt een tweede kick off dag in Gent. Iets voor jou? Kies dan voor een opleiding tot zorgkundige en schrijf je snel in.

Eveline Janssens

Info: www.vdab.be