Oplossing voor blijvende knelpuntberoepen

Als gevolg van de coronacrisis zijn er meer werkzoekenden en minder vacatures, maar dat betekent niet dat knelpunten op de arbeidsmarkt weg zijn. Het voorbije decennium werden de knelpunten op de Vlaamse arbeidsmarkt steeds acuter. Tot voor het uitbreken van de coronacrisis stond het aantal werkzoekenden per beschikbare vacature op het laagste peil in tien jaar.

De huidige lijst met knelpuntberoepen, die VDAB in het voorjaar van 2021 publiceerde, bevat 190 knelpuntberoepen. De economische prognoses voorspellen op korte termijn een toename van de werkloosheid. Maar de vergrijzing van de werkende bevolking zal niet plots verdwijnen en de structurele krapte blijft dus nog enige tijd een uitdaging op de arbeidsmarkt.

Tendensen

VDAB ontwikkelde een uitgebreid netwerk van partners waarmee de dienst een ruim aanbod van opleidingen kan aanbieden. Maar liefst 411 opleidingen daarvan geven toegang tot een knelpuntberoep. Een analyse over de vijf jaren voor de coronacrisis, toont vier opvallende tendensen:

1. De opleidingen richten zich meer en meer tot een knelpuntberoep. Naast de opleidingen die officieel knelpuntgericht zijn, ondersteunt VDAB nog heel wat andere opleidingen die inspelen op de noden van de arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is. Want sommige beroepen zijn nu weer wel, en dan weer geen knelpunt meer.

2.Zeven op de tien beëindigde opleidingen richtten zich de voorbije vijf jaar op een knelpuntberoep. Ook het aantal unieke werkzoekenden dat een knelpuntopleiding beëindigde, nam toe. Hun aantal steeg van 14.307 in 2018 tot 16.137 in 2019.

3. 80% van de cursisten beëindigt een opleiding succesvol. Er is wel een lichte daling van dit aandeel in de voorbije jaren. Er zijn dan ook meer vroegtijdige stopzettingen. VDAB kiest bewust voor minder strenge toegangsvereisten. Dat zorgt er enerzijds voor dat meer cursisten een beroepsgerichte opleiding (succesvol) beëindigen, en anderzijds dat voor meer cursisten een snelle heroriëntering is aangewezen.

4. In 2019 slaagde meer dan 75% van de cursisten uit kansengroepen voor hun knelpuntgerichte beroepsopleiding. Ouderen, personen met een arbeidshandicap of personen met een migratieachtergrond ronden knelpuntgerichte opleidingen iets vaker succesvol af.

VDAB biedt ook andere dienstverlening aan om competenties te versterken, zoals werkplekleren of online opleidingen. Dat aanbod kan mee een antwoord bieden voor de knelpunten op de arbeidsmarkt.

Info: www.vdab.be