"Technische richtingen kampen nog steeds met vooroordelen"

16/11/2020

Technische beroepen zijn hardnekkige knelpuntberoepen. De zoektocht naar technisch personeel verloopt jaar na jaar problematisch. "Onze maatschappij houdt nog te veel vast aan het beeld van 'werken met het hoofd is voor de slimme mensen, werken met de handen voor wie minder slim is'. Dat is zó fout", vertelt stand-upcomedian en maker Henk Rijckaert.

Techniek zit in zijn genen, zoveel is zeker. Henk Rijckaerts ogen gaan stralen als hij kan nagaan hoe dingen werken, waarom ze zo werken en vooral als hij de werkbak mag bovenhalen om te experimenteren en onderzoeken. "Ik heb van thuis wel wat kennis meegekregen. Mijn vader was altijd bezig met zijn handen. Ik leerde dat je een kast ook thuis in elkaar kan steken en dat je wagen niet noodzakelijk naar de garage moet als hij wat tegensputtert", vertelt Henk. Na zijn middelbaar twijfelde hij even: kunst aan Sint-Lucas of industrieel ingenieur landbouw. Het werd dat laatste.

Kantelbeweging

"Een boeiende studie die in de lijn lag met mijn interesseveld. Al moet ik zeggen dat ik tijdens mijn keuze ook wel eens te horen kreeg: 'eerst een echt diploma, daarna doe je wat je wil'. Tja ... Wie met de handen aan de slag gaat, creatief en technisch, die moest in die tijd opboksen tegen vooroordelen en dat is nog steeds zo. Ik vind dat je een studierichting kiest omdat je nieuwsgierig bent naar de vakken. Het gaat toch om wat je later graag zou doen. De technische richtingen in het onderwijs worden nog te vaak stiefmoederlijk behandeld. Het is niet omdat je goed bent in wiskunde en talen dat je noodzakelijk een zogezegde 'slimme' bent. Ik vind het dan ook mooi te zien hoe er momenteel een kantelbeweging bezig is in het onderwijs, met de STEM- en de STEAM-richtingen. De A van Arts in STEAM vind ik trouwens uitermate belangrijk. Creativiteit, techniek en wetenschappen gaan namelijk hand in hand."

Veel meer dan de victoriemomenten

Zelf wordt Henk getriggerd door techniek. "Wanneer iets lukt waar je al lang mee bezig bent, is er natuurlijk het victoriemoment, maar dat is niet altijd nodig om me te amuseren. Ik ben een mens met een actief hoofd en als ik wat routinedingen doe, dan gaat mijn hoofd eens zwijgen. Daar geniet ik van. Ik vind techniek fijn omdat het een mooi evenwicht vormt tussen het hoofd dat actief bezig is en het hoofd dat even mag rusten. Het is ook boeiend om te zien dat je er echt wel met je hoofd bij moet zijn om nieuwe dingen te leren, maar dat je handen het na een tijdje van je overnemen. Het fysieke is dan het verlengde van de hersenen", gaat hij verder.

"Het mag ook eens mislukken"

Hoewel het grote publiek Henk vooral kent als comedian, houdt hij zich professioneel vaak bezig met techniek. Zeker nu corona de pauzeknop van de cultuurscene indrukt. Hij organiseert workshops, doet de voorbereiding van Maker Faire Gent 2021 en heeft zijn YouTube-kanaal De Koterij, waar hij wekelijks doe-het-zelfprojecten en -experimenten uitvoert. "En dat experimenteren kan ook wel eens mislukken", lacht hij. "Dat laat ik ook zien. Ik was het beu enkel succesverhalen voorgeschoteld te krijgen. Dat is de realiteit niet. Er zijn altijd wel hobbels op de weg en wanneer je die toont en toont dat je volhardt, dan ga je mensen ook motiveren." De workshops zijn er gekomen omdat Henk veel vragen kreeg op zijn YouTube-kanaal. "Mensen wilden exact weten hoe ik iets maak en dan is het niet evident om een ellenlange mail of commentaar te schrijven. Iets uitleggen tijdens een workshop is net iets handiger." Me dunkt, want wie weet nu hoe je een vacuümformer of skydancer maakt. "Die skydancer, een workshop voor kind en ouder, heb ik samen met mijn dochter Mira bedacht tijdens corona. Mira is ook graag creatief bezig en actief in de Makers Club. Uiteraard vind ik dat fijn, maar ze mocht gerust ook ballet doen, hoor. Voor mij is het belangrijk dat ze gepassioneerd is, wat ze ook doet", besluit hij.

De workshops lopen nog door tot december 2020. Info: www.henkrijckaert.be

(Mieke Vercruijsse/foto Lisa Goethals)

Deel met anderen