Virtual reality als onderdeel van opleidingen

De vraag naar nieuwe chauffeurs voor de transportsector blijft aanhouden. Zowel chauffeurs zwaar vervoer als distributiechauffeurs blijven een knelpuntberoep. Er zijn gewoon niet genoeg mensen op de arbeidsmarkt die probleemloos in het beroep kunnen stappen.

VDAB organiseert opleidingen voor werkzoekenden en maakt daarin steeds meer gebruik van hoogtechnologische toepassingen en virtual reality om mensen zo goed mogelijk op de realiteit van het beroep voor te bereiden.

Veel mogelijkheden

Het beroep van vrachtwagenchauffeur is meer dan rijden alleen. Je moet overweg kunnen met de boordcomputer en verschillende documenten. Je werkgever heeft bovendien ook steeds meer aandacht voor een zuinige en ecologische manier van rijden. Vaardigheden waar VDAB al tijdens de opleiding ruime aandacht voor heeft. Onder meer het gebruik van rijsimulatoren biedt heel wat mogelijkheden.

Vlotte aanpassing

In de simulatieomgeving kan de chauffeur uitgebreid oefenen en is het geen probleem als er fouten gemaakt worden. De deelnemer wordt zich zo goed bewust van zijn rijgedrag en heeft de gelegenheid om dit te verbeteren. “We zien hoe goed de simulatietraining aansluit op situaties waarmee onze chauffeurs te maken krijgen”, klinkt het bij VDAB.

De opleiding wordt steeds meer maatwerk. “Als we bijvoorbeeld weten dat een cursist werk kan vinden bij een bedrijf dat regelmatig op Engeland rijdt, dan wordt op de trucksimulator het links rijden volop ingeoefend zodat de aanpassing daarvan in de realiteit een stuk vlotter verloopt.”

Levensecht

De training in een simulator is een lesmethode die dichtbij de belevingswereld van cursisten en professionele chauffeurs staat en waarbij herkenbare situaties worden nagebootst. “Controle over het voertuig, het voorkomen van ongelukken en juist reageren op fouten van anderen zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. Met de simulatie trainen we, via een soort virtual reality, chauffeurs levensecht op al deze onderdelen” , zegt een VDAB-instructeur. “Zelfs gevaarlijke situaties zoals rijden met een verkeerd geladen tank kunnen we ook levensecht laten aanvoelen.”

Info: www.vdab.be