“Vrouwen in de bouw zijn bij ons geen uitzondering”

Hoewel de bouwsector geassocieerd wordt met mannen, toont het familiale bouwbedrijf All-Bouw dat ook vrouwen er… hun mannetje kunnen staan. Kim Amelynck werkt er als werkvoorbereider, een technische knelpuntfunctie die haar helemaal ligt.

Hoe ben je in de bouwsector terechtgekomen?

“Ik wist al snel dat ik in de bouwsector aan de slag wilde. Architectuur en bouw genieten mijn interesse. Op mijn 19de heb ik trouwens, samen met mijn toenmalige vriend, ons eigen huis gebouwd. We hebben daar al onze tijd en energie in gestoken. Het was voor ons belangrijk vooruit te gaan in het leven. We konden een bouwgrond kopen en het leek ons niet nodig te wachten om te bouwen. Als we alles zelf zouden doen, was het ook financieel haalbaar. Dat was een fijne ervaring waaruit ik veel heb bijgeleerd. Ik zie mij in de toekomst zeker nog eens dit proces herhalen, op bouwen staat immers geen leeftijd.”

Je werkt nu ruim vier jaar bij All-Bouw, waarvan enkele maanden als werkvoorbereider. Leg eens uit.

“Vier jaar was ik assistent-projectleider, wat betekent dat ik de brug vormde tussen All-Bouw en de bouwheer, vanaf de opstart tot de oplevering en ook nog de dienst na oplevering. Ik heb daar enorm veel geleerd. Begin dit jaar kwam er een functie vrij als werkvoorbereider en ik heb me kandidaat gesteld. Een interne carrièreswitch dus.”

Werkvoorbereider is een zeer technisch beroep. Ligt je dat meer?

“Ja, het technische aspect van de bouwsector geniet meer mijn voorkeur. Ik kan hier nog volop bijleren en me verdiepen in innovaties. Dat is enorm boeiend. Concreet doe ik de voorbereidingen voor de aannemer. Hij krijgt van mij alle info om het werk te kunnen uitvoeren zodat het wordt wat de bouwheer wil.”

Oog voor detail staat hierbij centraal?

“Zeer zeker, want soms zijn zaken uitvoerbaar op papier, maar niet in de praktijk. Ik denk dat dit sowieso een troef is van vrouwen. Wij zijn meer detailgericht waardoor problemen sneller voorkomen worden. In mijn job is het belangrijk om verder na te denken naar uitvoering toe. De zaken moeten technisch correct zijn, maar ook esthetisch moet het kloppen om een tevreden bouwheer te hebben. Het is dankzij een complementair team dat alles zo goed draait. Ons team planning bestaat uit twee mannen, een werfleider en projectleider en twee vrouwen, een assistent-projectleider en dan ik als werkvoorbereider. Een mooi evenwicht.”

Een goed team is dus essentieel?

“Teamwork is enorm belangrijk om een mooi resultaat te bekomen. Je moet durven complementair te zijn en durven aftoetsen met anderen. Hier trekken we aan eenzelfde zeel en dat geeft een goed gevoel. We werken in een open sfeer met goede communicatie.”

De bouwsector is hoofdzakelijk een mannenwereld. Word je altijd even serieus genomen als vrouw?

“Dat dwing je zelf af, hé. Er is inderdaad nog wel wat machogedrag binnen de bouwwereld, maar ik zeg ook onmiddellijk dat machogedrag bij mij niet pakt. (lacht) En als je je vak goed kent, dan ben je uiteraard geloofwaardiger en is er sneller wederzijds respect.”

Mieke Vercruijsse/foto Rudy Mareel