Wayne is zot van sleutelen

Technicus van voertuigen is een kwantitatief en kwalitatief knelpuntberoep. Kwantitatief doordat scholieren te weinig kiezen voor techniek, kwalitatief door de hogere moeilijkheidsgraad. De integratie van ABS, airco, GPS, elektronica en de elektronische diagnosestelling verruimen de kwalitatieve eisen. Het aanbieden van stageplaatsen blijkt een effectieve rekruteringsstrategie te zijn.

Avondopleiding

Wayne maakte zijn school niet af. Maar zijn droomjob had hij wel voor ogen: hij wou automechanica doen. Toen hij werkloos werd, stapte hij naar VDAB om een opleiding te volgen. “In de voormiddagen kregen we theorie, in de namiddag praktijk”, blikt hij terug op zijn tijd in het opleidingscentrum. “Daar kwam nog webleren bij: ’s avonds bekeek ik videolessen over hoe je remschijven opmeet of een cilinderkoppakking vervangt.” Je voorkennis en je inzet en vorderingen, bepalen de duur van je opleiding.

Extra oefeningen

Na een vijftal maanden kreeg Wayne de kans om stage te lopen bij een garage. “Ik ging drie dagen per week naar de VDAB-opleiding en werkte twee dagen in de garage”, zegt hij over zijn training op de werkvloer. “Natuurlijk ken je dan alleen nog maar de basisdingen. Ik stond bij een ervaren mecanicien die ik de hele dag hielp. De stageplaats bezorgde VDAB ook een lijst met verbeterpunten, in mijn geval elektriciteit. Daar kreeg ik dan extra uitleg en oefeningen over.”

De job van je leven

De combinatie van werkplekleren met zijn opleiding in het centrum van VDAB, zorgde er voor dat Wayne uiteindelijk ook in de garage waar hij stage liep aan de slag kon. Als automecanicien stapte hij niet alleen in een knelpuntberoep, hij vond eigenlijk ook zijn droomjob: “Ik denk dat dit de job van mijn leven is”, glundert Wayne,”ik werk graag met mijn handen en ben zot van sleutelen.”