Blijf jij werken als je de lotto wint?

Iedereen droomt er wel eens van de lotto te winnen en een luxe luilekkerleventje te leiden aan de rand van het zwembad of onder wuivende palmbomen. Toch blijkt dat de helft van de werknemers zijn job niet zou opgeven, zelf met een eentje en vele nulletjes op de bankrekening. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team.

Beeld je in: van de ene dag op de andere word je steenrijk. Zou jij je huidige job stopzetten of blijf je toch liever aan de slag? Ruim een op de drie werknemers zegt inderdaad te stoppen met werken als winnaar van een grote som geld, maar ook bijna de helft zou zijn job wel blijven doen. Het feit dat bijna de helft van de werknemers met plezier zou blijven werken na winst op de lotto, hoeft niet te verbazen. Een even hoog percentage werknemers is namelijk tevreden met wat hij of zij verdient, dus meer geld op de bankrekening heeft weinig impact op hun jobmotivatie. Loon is dus zeker belangrijk voor werknemers, want het is het meest tastbare voordeel dat ze uit hun werk halen.

Geld alleen maakt niet gelukkig

Maar geld alleen maakt niet gelukkig. Werknemers werken lang niet louter voor een gevulde bankrekening. Ook een gevoel van trots (34%), je werk zinvol vinden (42%), er plezier uithalen (46%) en het gevoel dat je iets bijleert (22%) zijn erg bepalende drijfveren.

Vooral ambtenaren gehecht aan hun job

Ambtenaren, bedienden en arbeiders kijken anders aan tegen hun werk en hun loon. Vooral ambtenaren zijn erg gehecht aan hun job en meer geneigd om te blijven werken (47%). Voor bedienden (42%) en vooral arbeiders (38%) ligt het heel wat minder voor de hand om te blijven werken als lottomiljonair. Uit het onderzoek blijkt ook dat arbeiders minder fierheid, zingeving, plezier of ontwikkeling in hun job ervaren dan ambtenaren en bedienden.

Boeiende job is belangrijkst

“De hoeveelheid geld op de bankrekening weegt voor veel werknemers niet op tegen een boeiende job. Dat blijkt uit het onderzoek. Van alle werknemers die optimaal functioneren, en dus hun werk gemotiveerd en met plezier doen, zegt 62% tevreden te zijn over zijn loon, terwijl van alle werknemers die minder goed functioneren slechts 37% hetzelfde vindt. Daarom is de vraag of mensen zouden blijven werken, ook als ze de lotto winnen, minder afhankelijk van het geld of het loon, maar wel van hun betrokkenheid, motivatie en werkplezier”, besluit Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team.

Mieke Vercruijsse