De 6 meest gestelde vragen over jouw loon

Gepassioneerd en gedreven zijn in je werk is belangrijk, maar aan het eind van de dag moet er uiteraard brood op de plank. Dit zijn alvast de zes meest gestelde vragen over salaris.

Krijg ik vaak genoeg opslag?

Er bestaat geen wettelijk kader voor opslag. Er is wel een automatische verhoging van jouw loon in functie van de consumptie-index of bijvoorbeeld je anciënniteit, maar dat is een oneigenlijke verhoging. Een echte verhoging van je salaris is er eentje waar je zelf om vraagt of die je baas je spontaan geeft voor jouw goede inzet. Of je genoeg opslag krijgt, zal dus voor een groot deel van je eigen perceptie afhangen. Perceptie is echter gevaarlijk op dat vlak. Onderzoek dan ook je marktwaarde vooraleer je actie onderneemt.

Wat bepaalt mijn brutoloon?

Dat hangt ervan af. Wat was je opleiding? Over welke diploma’s of certificaten beschik je? In welke sector ben je aan de slag? Hoelang ben je al aan de slag? En vooral ook: waar ben je aan de slag? Hetzelfde beroepsprofiel zal doorgaans een hoger salaris hebben in Brussel dan in Limburg. Er is dus geen vaste formule om te weten hoeveel je brutosalaris dan wel zal zijn.

Moeten mijn overuren worden betaald?

Wanneer je meer dan veertig uur per week werkt, moeten je overuren in principe worden betaald. Nu, dat is een beetje een schemerzone. In heel wat bedrijven wordt het als normaal gezien dat je nog een halfuurtje of uurtje langer blijft per dag om je engagement naar het bedrijf te tonen. Alvast erg leuk voor je baas. Dat zijn immers gratis uren die voor zijn of haar bedrijf worden gepresteerd. Word je betaald voor je overuren dan is dat in principe de helft meer dan het normale bruto uurloon dat je verdient. Voor je overuren krijg je dus een toeslag van 50% bovenop je normale brutoloon. Op zon- en feestdagen is dat zelfs 100%. Het dubbele dus. Leuk om weten: je overuren worden minder belast dan jouw normaal gepresteerde uren.

Wat is het verschil tussen jouw brutoloon en nettoloon?

Van je brutoloon gaan af: RSZ-bijdrages (13,07%), bedrijfsvoorheffing (tussen 11% en 30% afhankelijk van je inkomen), een percentage voordelen in natura wanneer je daarvan geniet (zoals een bedrijfswagen en maaltijdcheques). Ook bijvoorbeeld een bijzondere bijdrage sociale zekerheid kan van je brutoloon worden afgehouden voor Vadertje Staat alvorens tot jouw nettoloon te komen

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Enkel vakantiegeld krijg je doorheen het jaar voor de officiële verlofdagen waarop je recht hebt. Dat betekent dat je loon gewoon wordt betaald terwijl jij vakantie aan het vieren bent. Het dubbele vakantiegeld komt er jaarlijks normaliter aan in mei of juni. Dat bedraagt zowat 92% van je brutoloon. Daar gaat vervolgens nog 13,07% RSZ af en tussen de zowat 17 % en iets meer dan 23% bedrijfsvoorheffing.

Verdien ik ook maar de helft van mijn salaris wanneer ik halftime werk?

Neen. Wanneer je halftijds werkt en dus in principe maar de helft van je brutoloon krijgt, betekent dit echter ook dat je minder bedrijfsvoorheffing betaalt op je brutoloon. Zo hou je dus netto meer over. Ook ga je in principe minder belastingen betalen. Het is dus aan jezelf om dat even om te rekenen en te bekijken wat het netto eindresultaat zou kunnen zijn. Minder verdienen betekent bovendien ook dat je minder en maaltijdcheques krijgt.

Pascal Dewulf