Heb je recht op gewaarborgd loon als de SAT-tool een covidtest adviseert?

Op de website www.mijngezondheid.be kan je een self assessment testing invullen. Maar wat zijn je rechten als werknemer als die test je adviseert om een covidtest te ondergaan? Een nieuwe cao schept daarover duidelijkheid.

Waarover gaat het?

Als je niet echt ziek bent maar toch bepaalde symptomen hebt die zouden kunnen wijzen op een coronabesmetting is het de bedoeling dat je niet langer een huisarts raadpleegt. Op de website www.mijngezondheid.be kan je dan een korte vragenlijst invullen. Als op basis daarvan wordt geoordeeld dat een test nodig is, krijg je een code waarmee je je in een testcentrum kan laten testen.

Afwezigheid

Geeft de tool aan dat een test nodig is dan kan je vanaf dat moment niet meer gaan werken. Je moet dan immers in isolatie gaan in afwachting van de uitslag van de PCR-test. Je moet je werkgever verder dadelijk verwittigen. Als de tool oordeelt dat een test nodig is, kan je via de site een afwezigheidsattest genereren. Dat moet je overmaken aan je werkgever.

Van zodra het testresultaat bekend is, moet je je werkgever informeren over een eventuele werkhervatting dan wel verdere afwezigheid. Je werkgever mag niet vragen dat je hem informeert over het resultaat van de test en je bent ook niet verplicht om hem dat mee te delen.

Gewaarborgd loon

Gedurende de periode dat je om deze reden afwezig bent op het werk heb je recht op gewaarborgd loon. Niettemin is de periode waarin je aanspraak kan maken op gewaarborgd loon beperkt tot 36 uur. Bovendien geldt deze regeling van 19 november 2021 tot 28 februari 2022 en mag je binnen deze periode maximaal drie keer afwezig zijn met behoud van loon wegens een covidtest als gevolg van de SAT-tool.

Soms niet van toepassing

De nieuwe regeling is niet van toepassing als je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruitgaat. In dat geval zal je overigens van de Self Assessment Testing Tool het advies krijgen om contact op te nemen met een arts.

Jan Roodhooft, advocaat