Werken anno 2019: zingeving en zelfontplooiing boven financiële drijfveren

Trendhuis onderzoekt in zijn jaarlijkse werkbarometer hoe het met de Vlaming op de werkvloer zit. Dit jaar richtte het onderzoek zich op opleidingen, ontplooiing en zingeving op het werk. Streekpersoneel somt de belangrijkste bevindingen voor je op.

Zelfontplooiing

De wet verplicht bedrijven om voltijdse werknemers elk jaar twee opleidingsdagen aan te bieden. Onderzoek wijst uit dat dit nog te weinig gebeurt. De combinatie werk-gezin is de grootste drempel voor het volgen van een opleiding.

Duaal leren springt eruit. Deze onderwijsvorm, waarbij je vaardigheden leert in het leslokaal en op de werkvloer, zit in de lift en steeds meer Vlamingen kiezen voor duaal leren. Deze leervorm moet dringend breder worden toegepast, zeggen de onderzoekscijfers.

Nochtans zijn Vlamingen gedreven in hun ontwikkeling. Ze willen opleidingen volgen waar ze iets bijleren op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Hoe meer hun interesse geprikkeld wordt, hoe groter de motivatie.

Zingeving

De redenen waarom we werken, verschuiven meer en meer. Sociale contacten leggen en iets willen betekenen voor de maatschappij zijn belangrijke drijfveren om te werken. Financiële factoren staan minder hoog op onze prioriteitenlijst. Betekenisvol werk wordt meer en meer naar waarde geschat.

Een positieve ontwikkeling dus, vooral als je in het achterhoofd houdt dat we steeds langer zullen moeten werken, aldus Cindy Dewaele, algemeen directeur arbeidsmarktbeheer VDAB: “Als we willen dat iedereen langer gaat werken, moeten we inzetten op leren en werken met goesting, op levenslang leren en loopbaanbegeleiding.”

Groen

Werknemers verwachten van hun bedrijf een groener en socialer beleid. Bedrijven moeten zorg dragen voor de planeet en investeren in sociale projecten. Iets dat Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder ECOSO vzw, alleen maar kan toejuichen: “(…) ondernemerschap kan alleen maar betekenisvol zijn, als het sociaal is! En verder… als het ondernemerschap sociaal is en betekenis heeft, zorg er voor dat het dan ook duurzaam is.”

Conclusie? We willen betekenisvol werk doen, onszelf blijven ontwikkelen en inzetten op de planeet en de medemens.

Eveline Janssens