1 op de 4 Belgen begrijpt loonbrief niet

Maandelijks krijg je hem in je handen of klik je hem waarschijnlijk online open: de loonbrief. Een geheel van codes en cijfertjes waar we blijkbaar niet zoveel van opsteken. 1 op de 4 Belgen begrijpt namelijk niet wat er op de loonbrief staat. De complexe Belgische loonberekening zit daar voor iets tussen.

Uit een onderzoek in opdracht van hr-softwareontwikkelaar Prato blijkt dat 26,8% van de ondervraagden niet alles wat op hun loonbrief staat volledig begrijpen. Bij jongere werknemers (onder de 35 jaar) loopt dat aantal verder op: maar liefst 1 op de 3 kan de loonbrief niet doorgronden. “Dat is niet onlogisch”, zegt Joris Peumans, ceo van Prato. “Enerzijds kijken veel mensen gewoon naar het bedrag dat onderaan de lijn staat en dat ze als nettoloon op hun rekening krijgen gestort. De berekening is voor hen minder van tel. Anderzijds is het ook geen eenvoudige materie: België heeft – na Frankrijk en Italië – de derde meest complexe loonberekening ter wereld. Het is zelfs voor doorwinterde hr-specialisten ook niet altijd duidelijk.”

Weinig aandacht voor loonbrief

Als we de loonbrief eigenlijk al zouden willen begrijpen, want het maandelijkse document krijgt niet veel aandacht. 60,6% loopt er snel doorheen en 7 op de 10 Belgen bekijken die zelfs meestal helemaal niet. Volgens Prato zou transparantie, onder andere door meer uitleg te geven over de verschillende lijnen op de loonbrief, de onwetendheid kunnen verkleinen.

Snellere verloning

Vandaag krijgen de meeste werknemers hun loon maandelijks uitbetaald. Maar of dit zo zal blijven, is lang niet zeker, want er duikt een nieuwe trend op: die van verloning in realtime. Uit de bevraging blijkt dat vooral de werknemers onder de 35 jaar openstaan voor een verloning op weekbasis (17,8%). Bij de ondervraagde interimkrachten – waar dit nu al het geval is – ligt dat op 43,6%. Van werknemers met een interimstatuut geeft 6,4% aan dat ze zelfs op dagelijkse basis uitbetaald willen worden. “Hier en nu: het is een nieuw maatschappelijk fenomeen. Door onder meer mobiel internet en het succes van apps verwachten mensen ook dat ze alles direct en overal kunnen krijgen. Er zijn ook steeds vaker mensen die een product zien en direct willen kopen. Die gaan vervolgens een paar dagen extra werken – denk aan flexi-jobbers of studentenjobs – zodat ze het nodige bedrag kunnen sparen. Er is een nieuwe generatie en type werknemers die niet willen wachten tot het einde van de maand om dat loon te ontvangen. Direct verlonen in realtime, dus dagelijks verlonen, kan daar een oplossing zijn”, legt Joris Peumans uit.

Slimme loonmotor

Realtime of dagelijks verlonen vraagt een nieuwe slimme loonmotor. Het grote voordeel is dat deze in realtime rekening houdt met de meest recente wetgeving, afspraken in paritaire comités, premies en statuten. Op termijn kan deze slimme loonmotor inspelen op de vraag naar dagelijkse verloning of op de vraag naar meer flexi-jobs.

Mieke Vercruijsse