5 redenen waarom je best wel je salaris bespreekt met jouw collega’s

Het ligt in ons Belgenlandje gevoelig: je salaris bespreken met je collega’s. Toch zou je je best over die gesloten houding heen zetten. Openheid over wat je verdient, kan je immers heel wat voordeel opleveren. Dit is waarom.

Je bent gerust(er)

Kennis is macht. Gebrek aan kennis of informatie, ook over je loon, leidt vaak tot stress en angst. Openhartigheid tussen collega’s kan op dat vlak de lont vast en zeker uit het kruitvat halen. Openheid over wat je verdient, is daar een belangrijk onderdeel van.

Je krijgt een duidelijk(er) zicht op je marktwaarde

Stel je vast dat je collega(‘s) meer verdienen dan jij voor eenzelfde functie, dan is dat niet altijd een reden om bij je baas binnen te stormen. Alles hangt af van jaren ervaring, referenties en nog veel meer. Wanneer je begint rond te vragen (ook buiten het bedrijf) wat mensen in gelijkaardige functies verdienen, dan krijg je echter wel een mooie mediaan waarop je je marktwaarde kan afstemmen. Wijkt jouw loon daar sterk van af, dan kan je vooralsnog je baas gaan vinden voor een gesprek.

Jij en je collega’s worden er beter van

Wanneer je merkt dat er stevige discrepanties zitten in de verloning die jij krijgt voor dezelfde job als die van sommige collega’s, dan is het misschien tijd om rond de tafel te gaan zitten. Het is niet altijd jij versus je collega’s wanneer het op meer verdienen aankomt. Het kan op dat moment ook jij en een aantal andere collega’s samen zijn voor een beter salaris.

Je staat sterker tijdens een negotiatiegesprek over jouw salaris

Niet iedereen heeft het onderhandelen in zich. Sommigen vinden het heerlijk, anderen vinden het gênant en vermijden het liever. Behoor je tot die laatste groep dan kan het helpen wanneer je weet hoeveel je collega’s verdienen. Je baas zal sterke argumenten moeten hebben wanneer je hem confronteert met het feit dat je collega’s meer verdienen dan jij voor dezelfde functie. Biedt hij desondanks toch weerwerk, dan heb je alvast een solide basis om vooralsnog je vraag voor loonsverhoging erdoor te krijgen.

Je krijgt loon naar werken

Het is niet omdat je hard je best doet op je werk dat je ook navenant wordt betaald. Bazen zijn er niet zelden op uit om elke eurocent af te knijpen wanneer ze dat kunnen. Stel je voor in een bedrijf met duizenden werknemers. Telkens je baas een paar euro’s kan besparen, levert dat een stevige som op aan het eind. Laat je daardoor niet uit je lood slaan. Jij zorgt voor het welzijn van zijn bedrijf en je hoort dan ook als dusdanig te worden vergoed. Heb op dat vlak alvast geen schroom. Jullie hebben immers een zakelijke overeenkomst waar elk van de partijen het beste wil uithalen. Blijf op dat vlak echter ook altijd realistisch.

Pascal Dewulf