Maaltijdcheques als essentieel voedingsbudget

De helft van de werknemers die maaltijdcheques krijgen, zegt sterk afhankelijk te zijn van dit voordeel om boodschappen te kunnen doen. Voor werknemers die het minst verdienen, is dat zelfs 79%. Dat blijkt uit een studie in opdracht van VIA, de vereniging van uitgevers van cheques.

In België ontvangt een op de twee werknemers maaltijdcheques. Al meer dan een jaar maakt ons land de hoogste inflatie mee in bijna 50 jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat maaltijdcheques veel huishoudens een noodzakelijk voedingsbudget bieden. 50% van de begunstigden van maaltijdcheques is gedwongen te bezuinigen op voeding, ook al is dit het laatste waar ze op zouden willen besparen. Maaltijdcheques spelen dus meer dan ooit een essentiële rol om het maandelijkse voedingsbudget van werknemers in evenwicht te houden.

Noodzakelijk als extra koopkracht

Dat geldt vooral voor jonge werknemers en gezinnen met een laag inkomen, voor wie maaltijdcheques een belangrijk onderdeel uitmaken van het voedingsbudget. In de huidige inflatiecontext geeft 79% van de begunstigden met een lager salaris aan dat de maaltijdcheque een essentiële rol speelt bij het in evenwicht brengen van hun maandelijkse voedingsbudget. Het moment waarop ze deze gebruiken maakt dat ook duidelijk: bijna de helft van de begunstigden gebruikt hun maaltijdcheques binnen twee weken na ontvangst.

Waarde verhogen

Werknemers zouden graag de waarde van de cheques zien verhogen. Dit plafond – momenteel beperkt tot 8 euro – is sinds 2016 niet meer aangepast. 85% van de bevraagden suggereert om het maximumbedrag te verhogen tot 12 euro en 96% tot minstens 10 euro.

Sterke groei

De maaltijdcheque wordt steeds belangrijker. In één jaar tijd zijn er 200.000 nieuwe begunstigden en 15.000 extra bedrijven die deze extra koopkracht verstrekken. In totaal ontvangen meer dan 2,8 miljoen werknemers maaltijdcheques en kennen ruim 150.000 bedrijven dit extralegale voordeel toe aan de werknemers.

Mieke Vercruijsse