Waarom extralegale voordelen ook nadelen kunnen hebben

Het begrip ‘extralegale voordelen’ kan soms wel eens wat addertjes onder het gras herbergen. Wij zetten ze graag voor jou op een rijtje.

Een klassieker onder de extralegale voordelen is de bedrijfswagen (al dan niet met tankkaart). Gebruik je die bedrijfswagen ook voor privédoeleinden dan ontstaat er een voordeel in natura. Dan betaal je uit je eigen zak aan vadertje staat een zogenaamd voordeel van alle aard voor de werknemer. Die bijdrage kan je vermijden door (via je loonfiche rechtstreeks) maandelijks een bijdrage te betalen die het persoonlijk gebruik van de bedrijfswagen dekt.

Uitgavepatroon ingesnoerd

Ook maaltijdcheques zijn zo’n veelgebruikt extralegaal voordeel. Uiteraard betaal je daar zelf ook een bijdrage op (per maaltijdcheque), maar tegelijkertijd wordt ook de manier waarop jij je loon spendeert ingeperkt. Een wagen kan je bijvoorbeeld niet kopen met maaltijdcheques. Indien je je maaltijdcheques cash zou uitbetaald krijgen, zou er bovendien maandelijks meer geld op je rekening komen. Ook de loonbonus is zo een extralegaal voordeel. Je betaalt er doorgaans 13,07 % solidariteitsbijdrage op, maar tegelijkertijd ben je ook vrijgesteld van verdere bijdrages (behalve dan sociale zekerheidsbijdrages) tot een bedrag van 2.722 euro per jaar.

Vast loon is belangrijk

Wat je ook krijgt aan extralegale voordelen, weet dat hoe hoger je brutoloon is, hoe voordeliger dat uitkomt voor je pensioen. Bevat je loonpakket vandaag veel extralegale voordelen en weinig effectief loon dan kan je dat later dus wel wat geld kosten. Idem dito voor wat betreft je vakantiegeld, dertiende maand, … omdat die dingen uiteraard ook worden berekend op je effectieve salaris. Met andere woorden: extralegale voordelen zijn best leuk, maar je moet er toch steeds voor zorgen dat je vast loon de overhand heeft.

Pascal Dewulf