Dit riskeer je als je door een file te laat komt op je werk

Je rijdt elke dag met je wagen naar het werk. Door de drukte in het verkeer kom je op een dag een half uur te laat toe. Kan je werkgever in dat geval een deel van je loon inhouden? En welke risico’s loop je als je systematisch te laat toekomt op het werk?

Als je een goede relatie hebt met je werkgever en je eens eenmalig te laat komt op het werk, maakt die daar wellicht geen probleem rond. Maar wat zijn wettelijk gezien de risico’s die je loopt?

Je krijgt geen loon

Als je door de drukte in het verkeer te laat op het werk toekomt, heb je soms recht op een gewaarborgd dagloon. Dat betekent dat je werkgever je toch betaalt voor de uren dat je te laat bent.

Hiervoor is onder andere vereist dat de vertraging onafhankelijk is van je wil. Bij een onvoorzienbare file waardoor je te laat komt (zo bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval) kan je dus aanspraak maken op gewaarborgd loon. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als je zelf autopech had. Was je integendeel te laat doordat je in een dagelijkse file stond (en je eigenlijk te laat vertrok) dan kan je werkgever weigeren de niet-gepresteerde uren te betalen.

Ontslag om dringende reden

Kom je systematisch te laat toe op het werk, dan kan dat tot heel wat wrevel aanleiding geven en dat zowel bij je werkgever als bij je collega’s. Dat geldt zeker als je bijvoorbeeld een winkel moet openhouden en je op het openingsuur nog niet ter plaatse bent, als je op een vergadering moet zijn en te laat komt, enz.

In extreme gevallen (waarbij je werkgever je bijvoorbeeld al verschillende mondelinge en schriftelijke aanmaningen gaf) zou je herhaald te laat komen zelfs een reden kunnen vormen voor een ontslag om een dringende reden.

Disciplinaire sancties

In het bedrijf waar je werkt kunnen er in het arbeidsreglement ook disciplinaire sancties staan voor werknemers die herhaaldelijk te laat komen. Hierbij kan je bijvoorbeeld een waarschuwing, een vermaning of zelfs een boete opgelegd krijgen.

Jan Roodhooft, advocaat