Is jouw woon-werkverkeer al winterproof?

Brrr, het wordt al wat frisser. Tijd om je woon-werkverplaatsing winterklaar te maken. Met de auto? Dan maak je alvast een afspraak voor je winterbanden en zoek je je krabber, die zich vast ergens op zolder verstopt. Een lange aansluiting op het perron? Haal je thermostas van achter de cocktailrietjes. Met de fiets? Een warmere jas, extra fietslichtjes, handschoenen en ook voor je fiets een paar nieuwe banden die beter bestand zijn tegen ijzel. Streekpersoneel somt even wat tips op.

1. De auto

Zodra de temperaturen beginnen zakken, neem je enkele maatregelen als je dagelijks met de auto pendelt. Maak een afspraak om je winterbanden weer op de auto te zetten. Aan te raden is om winterbanden te plaatsen zodra de temperatuur onder de 7 graden duikt. Verder kan een ijskrabber en een busje anti-vriesspray wonderen doen op een koude vriesochtend. Laat je verwarming tijdens je volgende onderhoud ook goed nakijken.

2. De trein, bus of tram

Neem je de trein, dan trotseer je gure temperaturen op het perron of aan de halte. Stilstaand wachten op je aansluiting vraagt om wat laagjes. Denk aan een warme winterjas die winddicht is, een sjaal, handschoenen en een muts. Een thermostas met warme thee of koffie is handig om mee te nemen en een extra wapen tegen koning Winter.

3. De fiets

Zichtbaarheid, zichtbaarheid, zichtbaarheid. Draag een fluohesje en laat je verlichting controleren bij de fietsenmaker.

Bescherming, bescherming, bescherming. Draag een helm en handschoenen. Regen kan roet in het eten gooien, dus voorzie een regenbroek en regenjas.

Voor langere pendeltochten met de fiets is aangepaste fietskledij een must. Overweeg ook om extra brede banden op je fiets te zetten voor hardnekkige ijzeldagen.

Te voet

Draag schoenen met reliëfzolen, deze zorgen voor extra grip. Om alle weersomstandigheden de baas te kunnen, heb je steeds een paraplu bij. Zichtbaarheid is ook hier een belangrijke pijler: overweeg een fluobandje of zelfs een fluohesje.

Eveline Janssens