Krijg je een vergoeding als je te voet naar het werk gaat?

Als je als werknemer met het openbaar vervoer naar het werk gaat, moet je werkgever je daar in principe een vergoeding voor betalen. Maar kan je als je je te voet naar het werk verplaatst ook een vergoeding van je werkgever vragen?

Werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk gaan krijgen daar een vergoeding voor. Ook werknemers die zich met de fiets of de wagen naar het werk verplaatsen krijgen daarvoor wel eens een betaling door hun werkgever. Maar hoe zit het als je te voet gaat?

Meestal niet verplicht

In de meeste sectoren is je werkgever niet verplicht om je een vergoeding te betalen als je te voet naar het werk komt. Niettemin bestaat er op die regel in bepaalde sectoren een uitzondering. Toch komt ook dan veelal niet elke verplaatsing in aanmerking om een vergoeding te krijgen, maar moet de werknemer een minimaal aantal kilometers te voet afleggen om op zo’n vergoeding aanspraak te kunnen maken. Bovendien kunnen er bijvoorbeeld voorwaarden worden gesteld op het vlak van het loon dat je verdient. Het is dan ook belangrijk er de cao op na te kijken die van toepassing is in jouw sector. Op je loonfiche vind je terug onder welk paritair comité het bedrijf waar je werkzaam bent, valt.

Je werkgever kan het geven

Het feit dat je werkgever meestal niet verplicht is om je een vergoeding te betalen voor de kilometers die je te voet aflegt van en naar het werk, betekent niet dat je werkgever je geen zulke vergoeding kan toekennen. Hij kan dat met name vrijwillig doen. Hij kan dat dus perfect met jou in je arbeidsovereenkomst overeenkomen. Je werkgever zou ook op bedrijfsniveau zo’n verplaatsingsvergoeding kunnen toekennen.

En hoe zit dat fiscaal?

De sociale zekerheid zal een vergoeding voor te voet van en naar het werk komen beschouwen als loon. Hierop zullen dan ook sociale bijdragen verschuldigd zijn. Fiscaal kan er wel een (beperkte) vrijstelling zijn voor werknemers die hun beroepskosten niet bewijzen.

Jan Roodhooft, advocaat