Te laat op het werk door de sneeuw : moet je de verloren uren inhalen?

De sneeuwval van vandaag zorgde ervoor dat heel wat werknemers te laat toekwamen op het werk. Maar wat als je dat zelf voorhad? Moet je dan de uren dat je te laat kwam op een later moment inhalen?

De ochtendspits werd vandaag verstoord door de zware sneeuwval. Heel wat werknemers kwamen te laat toe op het werk. Maar wat zijn je rechten in dat geval?

Gewaarborgd loon?

Het is lang niet zeker dat je van je werkgever kan verwachten dat die je een gewaarborgd loon uitbetaalt voor de verloren uren en dat die met andere woorden tellen als ‘gewerkte uren’. De sneeuwval van vandaag werd namelijk uitvoerig aangekondigd in de pers waar men zelfs sprak van een sneeuwtapijt van maar liefst 15 cm. Je werkgever kan dan ook zeggen dat je maar voldoende voorzorgen had moeten nemen (bijvoorbeeld vroeger vertrekken, een ander vervoersmiddel zoeken, …) om toch tijdig op het werk te geraken. Deed je dat niet, dan kan hij weigeren om je een loon voor deze uren te betalen.

Een onverwachte gebeurtenis

Nam je wel voldoende voorzorgen, maar geraakte je desondanks toch niet tijdig op het werk, dan kan je wel aanspraak maken op een gewaarborgd loon voor de verloren uren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als bepaalde treinen niet reden door de sneeuwval of als er op de weg naar je werk een grote file stond ten gevolge van een verkeersongeval.

Uren inhalen?

Als je aanspraak kan maken op een gewaarborgd loon voor de verloren uren, dan kan je werkgever niet vragen dat je deze uren ook nog eens inhaalt. Heb je geen recht op een gewaarborgd loon dan zou je kunnen afspreken met je werkgever dat je de uren wel mag inhalen of dat je de uren als vakantie laat ingeven. Op die manier word je dan uiteindelijk toch betaald. Een alternatief is dan dat je geen betaling ontvangt voor de uren dat je te laat kwam.

Jan Roodhooft, advocaat