Waarom dicht bij huis werken de beste keuze is

Dicht bij jou in de buurt werken, heeft zo zijn voordelen. Geen stresserende pendel, je kan je werk en privé beter op elkaar afstemmen en je draagt je steentje bij om werk in eigen regio te promoten.

Wanneer je in eigen regio aan de slag gaat, zal je snel merken dat je alles beter in de hand krijgt. Neem nu het ochtendritueel: maak je bijvoorbeeld dagelijks een lange pendel met de wagen dan is heel dat ochtendritueel afgestemd op de lengte van de files van de dag. Dat is immers iets dat je totaal niet in de hand hebt. Wanneer je in eigen regio aan de slag bent, valt die onoverkomelijke variabele gelijk (voor een heel groot stuk) weg. Je hebt meer tijd om te ontbijten en je familie. Kortom, je wordt een gelukkiger mens.

Gelukzak

Ben je een van die gelukzakken die naar het werk kan wandelen, dan ben je helemaal goed. Je hebt geen greintje stress en het is bovendien ook nog prima voor jouw gezondheid. Wist je dat je met een half uurtje wandelen gemiddeld honderd calorieën verbruikt? Niet dat je nu calorieën moet gaan tellen, maar het houdt je wel fit zonder dat je er al te veel moet voor doen. Met fietsen zit je caloriegewijs nog beter: een half uurtje fietsen kost je lichaam zowat 370 calorieën. Om nog maar te zwijgen over de snelheid waarmee je je verplaatst.

Stevige schouderklop

Een ander voordeel van werken in eigen regio is ook dat wanneer je in een lokaal bedrijf aan de slag bent, je er vaak in contact bent met mensen uit eigen regio. Een regio wordt daarbij vaak geassocieerd met een bepaalde aanpak of cultuur. Omdat jezelf ook uit de streek bent, ga je doorgaans sneller aansluiting vinden met die aanpak en cultuur. Een beetje knullig, zo lijkt het, maar toch kan je er niet omheen. Last but not least bouw je bewust mee aan een arbeidsmarkt die gedecentraliseerder is georganiseerd. Daardoor moeten we niet meer elke dag met honderdduizenden richting de grootstad te pendelen. Bye bye ellenlange files (en bijhorende vervuiling). Werken in eigen regio verdient dan ook op alle vlakken een stevige schouderklop.

Pascal Dewulf