Wil je een leuke e-bike om van/naar het werk te pendelen? Vraag het aan je baas!

Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid om te kiezen voor een leasefiets. De opties zijn legio: een hippe racefiets, een stoere mountainbike of een e-bike. Mede door de coronapandemie hebben leasefietsen alvast een hoge vlucht genomen. Heb jij in die optiek ook zin om op de trappers te gaan staan van/naar je werk? Klop dan even aan bij je baas.

Fietsen van en naar het werk is populairder dan ooit. Bj fietsleasebedrijf Lease a Bike zien ze in 2021 een groei in het aantal leasefietsen van 126% tegenover vorig jaar. De keuze is op dat vlak alvast erg gevarieerd. Opvallend daarbij is dat niet iedereen de facto voor een elektrische fiets opteert. Daar zit het thuiswerk ongetwijfeld voor iets tussen.

Oog voor welzijn

Volgens Geert De Volder van Lease a Bike is er echter ook een wijziging van mindset aan de kant van de bedrijven: “Werkgevers hadden in de coronatijden meer oog voor het welzijn van hun werknemers, zo blijkt uit navraag bij onze klanten. Ondanks dat velen thuis werkten, werden volop fietsen geleaset. En die werden lang niet (alleen) voor het woon-werkverkeer gebruikt.” Waarom jouw baas dan ook niet laten betalen voor je fiets? Steeds meer werknemers denken er zo over en dat is ook niet onlogisch: een fiets kost gemiddeld 3.600 euro, met prijzen die oplopen tot zo’n 15.000 euro.

Ideale uitkomst

Daarenboven willen mensen vandaag niet per se nog een fiets bezitten. Een leaseformule is dan de ideale uitkomst. Voor het privégebruik van een bedrijfsfiets ben je, in tegenstelling tot een leasewagen, bovendien geen belastingen verschuldigd. Dat maakt het extra aantrekkelijk. De voorwaarde is dan wel dat je de leasefiets ook echt gebruikt voor woon-werkverkeer. Je moet dus kunnen aantonen dat je regelmatig met de fiets naar het werk gaat. Spreek er dus zeker over met je baas.

Top 8 van populairste leasefietsen in 2021 (Bron: Lease A Bike):

Elektrische fiets (43,2%)

Koersfiets (13,8%)

Speedpedelec (11%)

Stadsfiets (8%)

Elektrische mountainbike (5,5%)

Mountainbike (4,8%)

Elektrische bakfiets (4,3%)

Gravelbike (3,8%)

Pascal Dewulf