Zo geraak je op een alternatieve wijze op je werk

De files beu? Wij ook. Tijd om het pendelen opnieuw uit te vinden. Wist je dat er al veel alternatieven zijn voor urenlang aanschuiven op de snelwegen?

1. De kantoorbus

De kantoorbus brengt werknemers van grote steden naar de site van het bedrijf. Een rijdend kantoor met tafels, ergonomische zetels, printers, een koffiezetmachine en internet. Het voordeel? Minder wagens op de baan en werknemers die de filetijd omzetten in betaalde werktijd. Office On Wheels heet het project, en na een testperiode willen zij bij grote bedrijven overal in Vlaanderen kantoorbussen inleggen. Colruyt tekende alvast in, en voert medewerkers elke dag van Gent naar Halle.

Info: www.officeonwheels.be

2. De Carpool app

Gebruik een carpool app om het aantal auto’s op de weg te verminderen, een gezellig babbeltje te slaan als alles muurvast staat en om kosten te besparen. Het bedrijvenpark rond Zaventem en Evere lanceerde net een overkoepelende app voor werknemers uit verschillende bedrijven. Ook VAB heeft een carpoolapp in samenwerking met Taxistop. Kijk snel of jij een carpool-maatje kan vinden in de buurt.

Info: www.carpool.be/vlaanderen/common/app

3. Kantoor langs de weg

Wegrestaurants bieden steeds vaker werkplekken aan om de files letterlijk ‘uit te zitten’. Er zijn contactpunten om je pc op te laden, gratis wifi en vaak ook een ontbijtspecial. Begin aan je eerste vergadering en rij pas door als de grootste ellende opgeklaard is.

Co-working plekken zijn kantoren die openstaan voor zelfstandigen of werknemers van verschillende bedrijven. Je kan er enkele uren, een dag of een week een kantoor huren. Ideaal dus als je een structurele oplossing zoekt. Een flinke vertraging los je op door twee uurtjes te blijven hangen op een flexplek, die zware wegenwerken tackel je drie maanden lang door de voormiddag op de co-working plek door te brengen.

Info: https://coworkingbelgium.be

4. Stalen ros

Fiets eens naar het werk. En nee, zo ver is het niet. Met een elektrische fiets overbrug je snel heel wat kilometers en geniet je van een portie frisse lucht.

Info: www.fietsersbond.be/elektrischefiets

Eveline Janssens